Cijene nafte oštrije pale zbog povećanja saudijske proizvodnje

London – Cijene barela nafte potonule su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 59 dolara, pritisnute opetovanim snažnim skokom američkih zaliha i mogućim povećanjem saudijske proizvodnje, što je ponovo potpirilo strah od prekomjerne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,52 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 59,01 dolara. Dan ranije poskočila je na najvišu razinu u posljednja dva mjeseca, od 63 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,10 dolara nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 50,04 dolara. Pozornost tržišta bila je u četvrtak usmjerena na izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo skok zaliha u prošlom tjednu za čak 14,3 milijuna barela, znatno više no što se očekivalo. Potvrde li vladini podaci, koji će biti objavljeni tokom dana, veliki skok, bit će to njihovo najveće povećanje otkada su se 1982. počeli prikupljati ti podaci.

Izvješća API-ja i američke vlade u ovome su tjednu objavljena s danom zakašnjenja zbog blagdana na početku tjedna. Do kraja tjedna bit će pak zatvorena većina azijskih tržišta zbog novogodišnjih blagdana. “Zalihe su bile okidač za oštru korekciju cijena naniže. U fokusu je opet prezasićenost, no veliko je pitanje koliko dugo”, tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Dodatni su pritisak generirali izračuni konzultantske kuće PIRA da se proizvodnja u najvećem svjetskom izvozniku Saudijskoj Arabiji možda bliži razini od 10 milijuna barela dnevno. Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj web stranici objavila da je referentna cijena barela njezine nafte u srijedu iznosila 56,83 dolara, što znači da je bila za 14 centi viša nego dan ranije.

You may also like