Cijene nafte oko najvećih razina u posljednje tri godine

Cijene nafte blago su oslabile u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti oko rasta zaliha i proizvodnje u SAD-u, ali su i dalje blizu najviše razine u posljednje tri godine iz prethodnog dana.
Na londonskom tržištu cijena barela oslabila je 14 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,72 dolara, te je oko dva posto ispod najviše razine od studenog 2014. od 75,47 dolara koju je dosegnula u utorak. Na američkom tržištu barel je ostao gotovo nepromijenjen na 67,66 dolara.

Tjedno izvješće Američkog instituta za naftu objavljeno u utorak pokazalo je povećanje američkih zaliha sirove nafte i pritisnulo cijene na tržištima.

Ipak, neki analitičari smatraju da bi cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu mogla u 2018. ponovno dosegnuti rekordnu razinu iznad 75 dolara po barelu. “Dobri su izgledi da se ponovno probije granica od 75 dolara. I dalje imamo različite naznake glede mogućih sankcija Iranu, a krajnji rok do 12. svibnja ističe”, izjavio je Olivier Jakob iz Petromatrixa podsjećajući da je SAD odredio rok do kojeg će odlučiti hoće li se povući iz nuklearnog sporazuma s Iranom ako ostali potpisnici ne ispunjavaju određene uvjete.

Odvojeno, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice u utorak iznosila 71,34 dolara, što znači da je porasla 83 centa u odnosu na prethodni dan.

You may also like