Cijene nafte na visokim razinama, burze porasle treći dan za redom

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago porasli jer je zapisnik sa sjednice Feda pokazao da njegovi čelnici smatraju da stanka u podizanju kamata ne predstavlja veći rizik i jer se ulagači nadaju trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine.
Cijene su nafte na najvišim razinama ove godine. Dow Jones ojačao je 63 boda ili 0,24 posto, na 25.954 boda, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 2.784 boda, a Nasdaq indeks 0,03 posto, na 7.489 bodova. Rast tih indeksa treći dan zaredom ponajviše se zahvaljuje objavi zapisnika sa sjednice američke središnje banke prošloga mjeseca, koji je pokazao da mnogi čelnici Feda nisu sigurni kakva bi trebala biti prilagodba kamata kasnije ove godine.

Fed je podizao kamate tri godine, pri čemu ih je lani povećao u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova. Još prije nekoliko mjeseci poručivao je da će u ovoj godini trebati dodatno povećati cijenu novca, no zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, posljednjih mjeseci poručuje da će biti strpljiv po pitanju kamata.

Zapisnik sa sjednice Feda pokazao je da njegovi čelnici smatraju da u postojećim okolnostima stanka u podizanju kamata ne predstavlja veći rizik. „Zapisnik u velikom dijelu pokazuje ono što je poručeno s nedavne sjednice Feda. Imam osjećaj da će kamate biti zadržane na postojećim razinama još neko vrijeme. No, Fed nije otklonio mogućnost povećanja kamata kasnije tijekom godine ako negativni rizici po gospodarstvo oslabe”, kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Western Union Business Solutions.

Uskoro trgovinski dogovor između SAD-a i Kine?

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će se u nastavku pregovora između SAD-a i Kine ovoga tjedna u Washingtonu postići napredak. Nakon prošlotjednih razgovora u Pekingu, obje strane poručile su da je postignut napredak po nekim ključnim trgovinskim pitanjima, ali nisu objavljeni nikakvi detalji. Jučer je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da pregovori idu dobro i ponovio da bi mogao produljiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. ožujka. Mediji špekuliraju da bi se Trump i kineski predsjednik Xi Jinping mogli sastati idućega mjeseca kako bi potpisali sporazum ili osigurali ‘memorandum o razumijevanju’. No, Trump je već naznačio i novi front, kazavši da bi Sjedinjene Države mogle uvesti carine na uvoz europskih automobila ako se ne postigne trgovinski dogovor s Europskom unijom.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,45 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 110,80 jena, kao i jučer u ovo doba. No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1350 na 1,1345 dolara.

Cijene nafte i dalje rastu

Cijene nafte, pak, i dalje dosežu nove najviše razine u ovoj godini. Nakon što je jučer skočila više od 1 posto, jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala daljnjih 20-ak centi, na 57,35 dolara. Na londonskom se tržištu, pak, barelom trguje po 67,15 dolara, što je njegova najviša cijena u posljednja tri mjeseca.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,69 posto, na 7.228 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 posto, na 11.401 bod, a pariški CAC 0,69 posto, na 5.195 bodova.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine u četiri i pol mjeseca, jer su ulagači optimistični u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,4 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu od početka listopada prošle godine. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

You may also like

0 comments