Cijene nafte na najvišoj razini u ovoj godini

Cijene nafte u ponedjeljak stagniraju na najvišoj razini u ovoj godini, poduprte podatkom da je rafinerijska prerada nafte u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, u prošloj godini porasla na rekordnu razinu unatoč usporavanju tog gospodarstva.
Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja, na 62,75 dolara, nakon što je u jutarnjoj trgovini dosegnula najvišu razinu u 2019. od 63 dolara. Cijene nafte na ovoj razini podupiru podaci kineskog Nacionalnog statističkog ureda o tome da se prerada nafte u rafinerijama u 2018. povećala na rekordnih 603,57 milijuna tona ili na 12,1 milijun barela dnevno, što je za 6,8 posto više u odnosu na godinu ranije.

Potražnja za naftom raste unatoč usporavanju kineskog gospodarskog rasta sa 6,8 posto u 2017. na 6,6 posto lani, što je najsporija stopa rasta u posljednjih 28 godina. Iako je usporavanje bilo u skladu s očekivanjima i ne tako naglo kako su neki analitičari očekivali, hlađenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva zatamnjuje izglede globalnog rasta.

Analitičari ističu da će rezovi proizvodnje, koju provode članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) vjerojatno i dalje podupirati cijene sirove nafte, pa bi cijena barela u Londonu mogla ostati iznad 60 dolara po barelu.

Savjetodavna kuća Wood Mackenzie objavila je, pak, da očekuje prosječnu cijenu barela na londonskom tržištu u 2019. od 66 dolara, i dodala da će, unatoč smanjenju ponude predvođene OPEC-om, “ponuda biti dostatna do kraja 2019”.

No neki se analitičari s time ne slažu. Iz Bernstein Energy tako su objavili da će zbog smanjenja ponude OPEC-a “tržište u većem dijelu 2019. biti u manjku”, a cijene barela nafte bi prije kraja godine mogle porasti na 70 dolara za barel.

U zasebnom izvješću, OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,90 dolara, što znači da je porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments