Cijene nafte na najvišoj razini u ovoj godini i mogle bi još rasti

Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, nakon što su dan ranije dosegnule najvišu razinu u ovoj godini, a analitičari procjenjuju da bi uskoro mogle još rasti.

Na londonskom tržištu cijena barela iznosila je 47,22 dolara i nešto je ispod najviše ovogodišnje razine, dosegnute u srijedu, od 47,47 dolara. Cijena barela nije se se znatnije mijenjala ni na američkom tržištu i iznosila je 45,31 dolar. Cijene su na oba tržišta porasle više od 70 posto u odnosu na razine u siječnju i veljači.

Iako su cijene nafte kliznule s rekordnih razina, analitičari smatraju da će zbog raspoloženja na tržištu cijene vjerojatno nastaviti rast. Također, naglašavaju da ponudu iz Venezuele ugrožava ozbiljna kriza električne energije, koju treba uzeti u obzir. “Venezuela je najveći rizik što se tiče ponude nafte. U sljedeća dva tjedna velika je mogućnost ozbiljnog poremećaja”, rekao je Olivier Jakob iz konzultantske tvrtke Petromatrix.

Pad američke proizvodnje također je podupire oporavak cijena nafte. “Rast cijena sirove nafte potaknuli su podaci o ponovnom padu američke proizvodnje tijekom prošlog tjedna”, objavili su iz banke ANZ. Podaci američke vlade pokazali su da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u u prošlome tjednu pala na 8,94 milijuna barela dnevno, za gotovo pola milijuna barela dnevno manje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje.

Analitičari smatraju da će cijene rasti i zbog slabljenja dolara, koji je u ovoj godini prema košarici vodećih valuta već potonuo gotovo 6 posto. U srijedu je američka središnja banka Fed priopćila da ostavlja kamatne stope nepromijenjenima, dok će središnja japanska banka u četvrtak poduprijeti stimulativne mjere, slijedom čega će jen ojačati u odnosu na dolar. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama u četvrtak je objavila da se barelom referentne košarice njezine nafte u srijedu trgovalo po 1,50 dolara višoj cijeni u odnosu na prethodni dan trgovanja, od 41,38 dolara.

You may also like

0 comments