Cijene nafte na najvišoj razini kao i cijene goriva u Hrvatskoj, od visokog udjela države u cijeni proizvoda se ne odustaje

Cijene nafte zabilježile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima najvišu ovogodišnju razinu, nadomak 67 dolara za barel, poduprte očekivanjima da će se zasićenost u opskrbi s vremenom smanjiti a kineske vlasti usvojiti poticaje za posustali proizvodni sektor.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,85 dolara za barel. Na američkom je tržištu poskupio 22 centa, na 59,37 dolara. Prvoga svibnja dosegnuo je najvišu cijenu u 2015. godini, od 59,90 dolara. Od siječnja su cijene na londonskom tržištu poskočile više od 40 posto, poduprte očekivanjima o uravnoteženju ponude i potražnje, te slabijim dolarom i napetostima na Bliskom istoku. “Tržište očekuje izjednačavanje ponude i potražnje u drugoj polovici godine”, tumači Eugen Weinberg iz Commerzbanka. Dodaje da u banci rast cijena nafte u posljednje vrijeme smatraju neutemeljenim gledano iz perspektive ponude i potražnje.

Obujam trgovanja ograničen je zbog praznika u Velikoj Britaniji. Na početku tjedna potporu cijenama pružila su i očekivanja da će kineske vlasti usvojiti poticaje za posustali proizvodni sektor, nakon što je izvješće HSBC-a pokazalo da su aktivnosti u industriji u travnju zabilježile najveći pad u godinu dana. “Kineski podaci su slabiji, no čini se da je tržište nafte reagiralo prigušeno. Najviše se priželjkuje smanjenje opskrbe kako bi se uspostavila ravnoteža u odnosu na potražnju”, tumači Ric Spooner iz sydneyskog CMC Marketsa. U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan, na 62,18 dolara.

Četvrti tjedan zaredom rastu cijene benzina u Hrvatskoj. U utorak je cijena litre Eurosupera 95 poskupjela za 7 lipa i sada se prodaje između 10,29 i 10,30 kuna, ovisno o kompaniji. Tako je ovog tjedna spremnik od 50 litara Eurosupera 95 poskupio 3,5 kune. Ovo je ujedno i najviša cijena Eurosupera 95 od sredine listopada prošle godine. U odnosu na kraj siječnja, kada je gorivo bilo najjeftinije, sada je spremnik od 50 litara Eurosupera 95 za 88,5 kuna skuplji. Porasle su i cijene Eurodizela, između 4 i 6 lipa po litri, ovisno o kompaniji. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, sada se prodaje u rasponu od 9,49 i 9,51 kune. Također, u odnosu na kraj sječnja, spremnik od 50 litara ove vrste goriva sada je skuplji za 73,5 kuna.

Vozači koji koriste autoplin, ovoga puta nemaju razloga za veselje. Nakon šest tjedana pada, litra autoplina u utorak je poskupila između 12 i 14 lipa. Sada se prodaje po cijeni od oko 4,02 kune, a neke kompanije poput Plinskog centra Zagreb prodaju ga po cijeni od 3,81 kunu. Litra autoplina, inače, 60 posto je jeftinija od litre benzina. S obzirom na to da u posljednja dva tjedna cijene nafte na svjetskim tržištima stagniraju (kreću se između 65 i 66 dolara po barelu), a istodobno dolar slabi u odnosu na kunu u posljednjih nekoliko dana, i ako se takvo stanje održi, vozačima se možda posreći te cijene goriva zbog toga u idućim tjednima padnu nekoliko lipa po litri. Ne tvrdimo da će se to dogoditi već idućega tjedna budući da, kako smo imali prilike vidjeti krajem prošle godine, više vremena treba proći da bi cijene pale nego kada rastu. (Agencije)