Cijene nafte na najvišim razinama u godinu dana

Analiza tjedna

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna dosegnule najviše razine od siječnja prošle godine, što se zahvaljuje odluci OPEC-a da neće značajnije povećati proizvodnju nafte u travnju, kao i dobrim pokazateljima iz američkog gospodarstva.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla na 69,36 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 66,09 dolara.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla sedmi tjedan zaredom, ponajviše zahvaljujući odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da neće povećavati proizvodnju u travnju, uz manja izuzeća za Rusiju i Kazahstan.

OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa. Prošloga je tjedna ta skupina proizvođača odlučila zadržati te razine proizvodnje.

Osim toga, Saudijska Arabija dobrovoljno je odlučila i u travnju smanjivati proizvodnju za milijun barela dnevno, unatoč rastu cijena nafte posljednjih mjeseci.

Podršku cijenama pružili su u petak i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. U veljači je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 379.000, znatno više nego u siječnju i puno više nego što su analitičari očekivali.

Kako se očekuju i nove poticajne fiskalne mjere, vrijedne oko 1.900 milijardi dolara, ulagači vjeruju da će se oporavak američkog gospodarstva od koronakrize ubrzati, što znači da bi trebala ojačati i potražnja za naftom.

Zahvaljujući tome, neki analitičari povećali su procjene cijena nafte. Tako je Goldman Sachs povisio procjene cijene barela u Londonu za pet dolara, na 75 dolara u drugom, te na 80 dolara u trećem tromjesečju. UBS je, pak, povisio prognozu cijene na londonskom tržištu u drugoj polovini godine na 75 dolara, te na 72 dolara u SAD-u.

No, neki analitičari upozoravaju da su cijene previše porasle jer se oporavak potražnje ne očekuje prije trećeg tromjesečja. Naime, od početka godine cijene barela skočile su oko 30 posto, nakon što su prošle godine zbog koronakrize pale više od 20 posto.

You may also like

0 comments