Home Energetika Cijene nafte na najvišim razinama od studenoga

Cijene nafte na najvišim razinama od studenoga

by Agencije

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno, dok se cijene dionica stabilno kreću oko najviših razina u četiri mjeseca zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine te nove poticajne monetarne mjere.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je dosegnuo najvišu razinu u četiri mjeseca. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Južnoj Koreji i Singapuru burzovni su indeksi, pak, blago pali. Azijski su ulagači suzdržani jer im nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, gdje se u ponedjeljak zbog praznika nije radilo.[/vc_column][/vc_row]

Čeka se nastavak trgovinskih pregovora

Podršku tržištima pruža, pak, optimizam ulagača uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine u utorak u Washingtonu, dok bi se sastanak na višoj razini, poručila je Bijela kuća, trebao održati do kraja tjedna. Nakon prošlotjednih razgovora u Pekingu, obje strane poručile su da je postignut napredak po nekim ključnim trgovinskim pitanjima, ali nisu objavljeni nikakvi detalji.

Ulagači se nadaju da će se uskoro postići trgovinski dogovor i okončati carinski rat koji su ta dva najveća svjetska gospodarstva vodila lani. Donedavno je predsjednik SAD-a Donald Trump poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. ožujka, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda. No, nedavno je kazao da je voljan produljiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. ožujka ako vidi da pregovori dobro napreduju.

Slijedi popuštanje monetarne politike?

Tržišta podržava i nada ulagača u nove poticajne monetarne mjere, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstava u regiji, ali i svijetu. Američki Fed već tjednima poručuje da će biti strpljiv po pitanju kamata, pa je sve manja vjerojatnost da će u ovoj godini nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa. Iz Europske središnje banke, pak, više ne poručuju da bi kamate mogle biti povećane u drugoj polovici godine, nego da bi zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone mogli ponovno početi odobravati jeftine kredite bankama kako bi potaknuli kreditiranje.

Kineska središnja banka već je u tamošnji bankarski sustav ubrizgala dosad rekordni iznos novih kredita, a poticajne mjere očekuju se i u Singapuru, nakon što je objavljeno da je u siječnju izvoz te zemlje pao. „Čini se da su središnje banke prošloga tjedna nagovijestile mogući proces monetarnog popuštanja. Ako je doista tako, to bi bilo vrlo pozitivno za azijske i druge dionice na tržištima u razvoju”, pišu analitičari Bank of America-Merrill Lynch u osvrtu na situaciju na tržištima.

Dolar stabilan

I na valutnim se tržištima jutros trguje oprezno, pa se tečajevi najvažnijih valuta kreću u uskom rasponu. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,88 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,80 bodova. Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće na jučerašnjim razinama, oko 110,50 jena. No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,1 posto, na 1,1295 dolara.

Cijene nafte na najvišim razinama od studenoga

Cijene se nafte, pak, i dalje kreću oko najviših razina od studenoga prošle godine. Podršku cijenama pružaju podaci da su članice OPEC-a, u skladu s lanjskim dogovorom, smanjile proizvodnju, dok Saudijska Arabija najavljuje i daljnje proizvodne rezove u ožujku. Nakon jučerašnjeg blagog pada, jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 12 centi, na 55,70 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 40-ak centi, na 66,10 dolara.

Related Posts