Cijene nafte na najvišim razinama od 2018. godine

Analiza tjedna

Vrijednosti barela nafte na svjetskom tržištu porasle su i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dosegnula najvišu razinu u tri godine, što je ponajviše posljedica poremećaja u proizvodnji. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je na 78.09 dolara, najvišu razinu od listopada 2018., dok je na američkom tržištu barel poskupio na 73.98 dolara.

Cijene nafte porasle su zbog velikih poremećaja u proizvodnji na američkoj obali Meksičkog zaljeva nakon uragana Ida i Nicholas, što je dovelo do oštrog pada zaliha u SAD-u i u svijetu.

Američke rafinerije potražile su zamjenu za naftu iz Meksičkog zaljeva kod proizvođača u Iraku i Kanadi, kažu analitičari. Tržišta računaju na produljenje poremećaja u ponudi i mogući pad zaliha.

Poremećaji bi mogli potrajati nekoliko mjeseci i već su doveli do oštrog pada zaliha.

Neke članice Organizacije zemalja izvoznica nafte imaju, pak, problema s povećanjem proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja ili kašnjenja radova na održavanju postrojenja u pandemiji koronavirusa.

Cijene nafte na londonskom tržištu mogle bi do kraja rujna dosegnuti 80 dolara po barelu zbog pada zaliha, smanjene proizvodnje OPEC-a i jače potražnje na Bliskom istoku, procjenjuju analitičari UBS-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

S druge strane, veći rast cijena zakočila je prva javna dražba državnih rezervi nafte u Kini.

Državna kompanija PetroChina i privatna rafinerija i proizvođač kemikalija Hengli Petrochemical kupili su četiri tankera nafte, ukupno 4.43 milijuna barela.

Uteg cijenama bio je i jači dolar. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, porastao je tri tjedna zaredom i dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 40 posto zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

You may also like

0 comments