Cijene nafte kliznule ispod 50 dolara za barel

Cijene nafte u ponedjeljak su na međunarodnim tržištima skliznule ispod 50 dolara, pritisnute sumornim izgledima za gospodarstva u Europi i u Aziji, te jačim američkim dolarom i time skupljim uvozom goriva za zemlje koje koriste druge valute.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 87 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,74 dolara. Na američkom se tržištu naftom trgovalo po 48,35 dolara, po 72 centa nižoj cijeni u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Dolar je ojačao oko 1,2 posto prema košarici valuta u odnosu na najniže razine u ovom mjesecu, a podršku su mu pružile bojazni od mogućeg izlaska Britanije iz Europske unije, te zabrinutost za azijska gospodarstva i mogućnost podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Strahuje se i od posustajanja kineskog gospodarstva, ponajprije zbog prekomjernih industrijskih kapaciteta i spiralnog rasta duga.

U ponedjeljak je Europska središnja banka (ECB) također upozorila da bi doprinos nižih cijena nafte gospodarskom rastu mogao biti skromniji nego što se prvotno očekivalo i da bi ga u konačnici mogao čak i zakočiti.

I iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) upozoravaju na kontinuirano veliki višak ponude, premda prognoziraju da će svjetsko tržište nafte biti bolje uravnoteženo u drugoj polovini godine. “Naftno tržište možda nakon dugo vremena djeluje zdravije, no daleko od toga da je stanje normalizirano”, stoji u bilješci analitičara banke Barclays.

U odvojenom je izvješću OPEC objavio da je cijena njegove referentne košarice u petak iznosila 47,05 dolara za barel, što znači da je pojeftinila gotovo dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like