Cijene nafte katapultirane na 48 dolara za barel

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara jer su trgovce ohrabrile nove naznake dogovora o smanjenju proizvodnje a dodatnu potporu pružio im je i slabiji dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,44 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,30 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2.01 dolar višoj cijeni, od 47,70 dolara. Na početku tjedna trgovce su ohrabrile nove naznake da bi vodeći proizvođači krajem mjeseca mogli dogovoriti smanjenje proizvodnje i time ublažiti prekomjernu opskrbu svjetskih tržišta.

Tako je ruski predsjednik Putin izjavio da ne vidi razloga zašto Rusija – iako nije članica OPEC-a – ne bi pristala na zamrzavanje proizvodnje. Trenutno proizvode više od 11 milijuna barela dnevno, najviše od raspada Sovjetskog Saveza. “Cijene nafte danas su porasle već više od jedan posto u odnosu na prethodni dan trgovanja, poduprte izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je uvjeren da će krajem mjeseca biti postignut sporazum o ograničenju proizvodnje”, tumači Craig Erlam iz OANDA Marketsa.

Prošlog tjedna šanse za dogovor povećao je po ocjeni analitičara prijedlog OPEC-a da Iran ograniči proizvodnju, što je blaže rješenje od smanjenja. Iran spada među glavne prepreke za dogovor jer želi biti izuzet od obveze smanjenja proizvodnje kako bi vratio tržišni udio izgubljen u razdoblju sankcija.

Dodatnu potporu cijenama nafte pružio je danas i slabiji dolar. Prošlog tjedna američka valuta dosegnula je najvišu razinu u 13 i pol godina prema košarici ključnih svjetskih valuta. Slabiji dolar jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta pa jača potražnju. Odvojeno je OPEC danas izvijestio da se barelom referentne košarice njegove nafte u petak trgovalo po cijeni od 42,33 dolara, što znači da je pala za 50 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments