Cijene nafte jačaju, Brexit neće potopiti globalno gospodarstvo

Na Wall Streetu su i u srijedu cijene dionica snažno porasle, drugi dan zaredom, jer ulagači smatraju da je povoljna prilika za kupnju nakon oštrog pada burzovnih indeksa neposredno nakon odluke Britanaca o napuštanju Europske unije.

Dow Jones ojačao je 284 boda ili 1,64 posto, na 17.694 boda, dok je S&P 500 skočio 1,70 posto, na 2.070 bodova, a Nasdaq indeks 1,86 posto, na 4.779 bodova.

U posljednja dva dana S&P 500 indeks nadoknadio je više od polovice svojih gubitaka od petka i ponedjeljka kada je tržište bilo uzdrmano zbog odluke Britanije o izlasku iz Unije i kada je na svjetskim burzama izbrisano više od 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica. U svih 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u financijskom sektoru, 2,3 posto.

Snažno su, 2 posto, porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte nakon što je objavljeno da su zalihe ‘crnog zlata’ u SAD-u prošloga tjedna pale više nego što se očekivalo. “Ulagači i dalje gledaju na cijenu nafte kao nekakav pokazatelj situacije u globalnom gospodarstvu. Ako cijene nafte jačaju, to bi moglo značiti da ‘Brexit’ i ostali rizici neće potopiti globalno gospodarstvo”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Smirivanje tržišta zahvaljuje se i nadi ulagača da će se američka središnja banka zbog ‘Brexita’ i poremećaja na tržištima suzdržati od povećanja kamata.

Trgovci na novčanom tržištu procjenjuju da nakon odluke o ‘Brexitu’ postoji samo 16 posto izgleda da će Fed povećati ključne kamate u prosincu. “Očekivanja da će Fed odgoditi povećanje kamata pomaže cijelom tržištu jer to znači da se nastavlja razdoblje jeftinog novca”, kaže Tim Ghriskey, direktor u fondu Solaris Asset Management.

Ulagači se, također, nadaju da će, ako bude potrebno, velike središnje banke u svijetu koordiniranom akcijom odgovoriti na poremećaje, a neke i dodatno olabaviti monetarnu politiku. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 3,58 posto, na 6.360 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,75 posto, na 9.612 bodova, a pariški CAC 2,60 posto, na 4.195 bodova.

Zahvaljujući snažnom rastu u posljednja dva dana, FTSE 100 indeks nadoknadio je sve gubitke izazvane odlukom o ‘Brexitu’, pa je sada na razini od prošloga četvrtka. No, širi FTSE 250 indeks londonske burze i dalje je u znatnom minusu.

You may also like