Cijene nafte ispod 64 dolara

Rekordna američka proizvodnja i veće zalihe spustile su u četvrtak cijene nafte na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, nadjačavši utjecaj slabog dolara i poruku Saudijske Arabije da bi vodeći proizvođači trebali ustrati u dogovorenom ograničenju opskrbe.
Na londonskom je tržištu cijena barela pala 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,81 dolar. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,64 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 25 centi nižoj cijeni, od 60,35 dolara. Jučer je dočekao zatvaranje u plusu 1,41 dolar.

Tržišta je jučer oraspoložila izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da bi bilo bolje da Organizacija-zemalja izvoznica nafte (OPEC) osigura ravnotežu ponude i potražnje na tržištu nego da prerano poveća opskrbu.

 “Khalid al-Falih poslao je najjači signal dosada da se ove godine vjerojatno neće raspravljati o dokidanju aktualnog sporazuma o opskrbi”, tumači Tamas Varga iz PVM-a.

Prema tom sporazumu OPEC i njegovi partneri odlučili su smanjiti proizvodnju za 1,8 milijuna od početka prošle do kraja ove godine.

Danas se pozornost trgovaca preusmjerila na podatak vlade u Washingtonu da je američka proizvodnja dosegnula rekordnih 10,27 milijuna barela dnevno, premašivši onu Saudijske Arabije.

U vladi procjenjuju da će u drugoj polovini godine proizvodnja premašiti 11 milijuna barela dnevno, što bi bilo čitavu godinu dana ranije no što su prognozirali u siječnju.

Službeno izvješće pokazalo je također rast američkih zaliha nafte i benzina u prošlom tjednu, za 1,8 milijun odnosno 3,6 milijuna barela.

“Svjedočimo prilagodbi cijena nakon jučerašnjeg skoka koji je bio malo pretjeran”, smatra Olivier Jakob iz Petromatrixa. “Ni podaci nisu baš pružali potporu”, dodaje.

Utjecaj američkih podataka nije neutralizirao ni slabiji dolar, koji jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 60,62 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja. (Agencije)

You may also like

0 comments