Cijene nafte ispod 60 dolara, zabrinutost zbog virusa

Koronavirus
Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine 59 dolara, balansirajući između zabrinutosti zbog više od 100 smrtnih slučajeva u Kini povezanih sa zarazom korona virusom i signala proizvođača da bi mogli dodatno ograničiti opskrbu.

Pozornost javnosti usmjerena je na epidemiju korona virusa u Kini, koja je do danas odnijela više od 100 ljudskih života. Virus je detektiran i u desetak drugih zemalja pa su mnoge, uključujući Sjedinjene Države, upozorile građane da ne putuju u Kinu.

Japan, jedan od vodećih kupaca nafte u svijetu, upozorio je da virus predstalja prijetnju njegovom gospodarstvu, što je potaknulo ulagače na kupnju imovine koju smatraju sigurnom, poput američkih državnih obveznica i zlata.

Ulagači u naftu strahuju da bi epidemija mogla prigušiti potražnju za sirovom naftom i derivatima u uvjetima obilne opskrbe.

U Aziji su cijene kerozina i zarada rafinerija na prodaji tog derivata potonule na najnižu razinu u više od dvije i pol godine. Analitičari su stoga snizili procjene ovogodišnje potražnje za kerozinom ali i sirovom naftom općenito.

Saudijska Arabija pokušala je u ponedjeljak stišati nervozu na tržištima, pozivajući na oprez u kontekstu sumornih prognoza o utjecaju virusa na globalno gospodarstvo i potražnju za naftom. U Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odlučili su ipak razmotriti eventualne dodatne mjere, uključujući produljenje važećeg sporazuma o ograničenju opskrbe minimalno do lipnja, u slučaju da virus značajnije smanji kinesku potražnju, kazali su izvori u naftnom kartelu.

Potporu cijenama pruža i poremećaj u opskrbi iz Libije, čija je proizvodnja smanjena gotovo 75 posto, kliznuvši ispod razine od 300 tisuća barela dnevno, zbog dugotrajne blokade naftne infrastrukture.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,98 dolara, što znači da je bila 54 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like

0 comments