Cijene nafte ispod 49 dolara, uteg je jaki dolar

Cijene nafte kliznule su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 49 dolara, budući da je jaki dolar potisnuo u drugi plan smanjenu ponudu na tržištu zbog poremećaja u proizvodnji u Kanadi i Nigeriji.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 64 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 48,95 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centa nižoj cijeni, od 49,03 dolara., što znači da je njegova cijena nakon dugo vremena premašila onu u Londonu.

Kočnica za cijene bio je jaki američki dolar, kojeg podupiru uglavnom pozitivni ekonomski podaci iz Sjedinjenih Država, potičući očekivanja o podizanju ključnih kamatnih stopa. U svibnju je tako dolar ojačao više od dva posto prema košarici valuta a fokus ulagača okreće se današnjem govoru američke guvernerke Janet Yellen, radi mogućih smjernica o promjeni kamatnih stopa u SAD-u.

U takvom su okruženju poremećaji u opskrbi naftom zbog požara u Kanadi i napada militanata u Nigeriji pali u drugi plan, unatoč tome što je globalna ponuda zbog njih smanjena za nekih četiri milijuna barela dnevno.

“Većina tih prekida vjerojatno neće potrajati”, tumači u bilješci klijentima analitičar UBS-a Giovanni Staunovo, napominjući da obnova opskrbe i povećana proizvodnja na razini Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pripremaju teren za veći višak na tržištu”. “Kombinacija smanjene proizvodnje izvan OPEC i pojačane potražnje na tržištima u razvoju rezultirat će uravnoteženim tržištem nafte u 2017.”, dodao je Staunovo.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 45,43 dolara, što znači da je bila 46 centi viša u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments