Cijene nafte i dalje na najvišim razinama u ovoj godini

Cijene nafte stabile oko najviših razina zahvaljujućui globalnom usporavanju i OPEC-u.
Cijene nafte u četvrtak su na međunarodnim tržištima ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na dan ranije, zadržavši se nadomak najviših razina u ovoj godini. Na londonskom je tržištu cijena barela stagnirala u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,08 dolara, nakon što je u srijedu dosegnula najvišu ovogodišnju razinu u 2019. od 67,38 dolara.

Na američkom tržištu također nije bilo većih cjenovnim promjena, pa se barelom trgovalo po 57,33 dolara, blizu najviše ovogodišnje razine od 57,55 dolara. Cijene nafte u ovoj godini podupire smanjivanje proizvodnje članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC). Taj kartel s partnerima poput Rusije dogovorio se krajem prošle godine da će od ovogodišnjeg siječnja krenuti s novim rezovima proizvodnje, za 1,2 milijuna barela dnevno, u nastojanju da spriječi prezasićenost tržišta.

Jedna od članica OPEC-a, Nigerija u srijedu je signalizirala da će ograničiti svoju proizvodnju nakon što ju je u siječnju povećala. “Spremnost OPEC+ grupe da se pridržava sporazuma o smanjivanju proizvodnje i dalje će podupirati cijene uoči njihova sastanka zakazanog za travanj. I oštar pad proizvodnje Irana i Venezuele dodatno će podupirati cijene”, izjavio je Abhishek Kumar iz londonskog Interfax Energyja.

Sankcije SAD-a pogodile su izvoz iranske i venezuelske nafte, dok su za pad libijske proizvodnje odgovorni nemiri u toj zemlji. Analitičari međutim smatraju da globalno gospodarsko usporavanje, s prvim naznakama krajem prošle godine, spriječava daljnji rast cijena nafte. “Usporavanje gospodarskog rasta uvijek rezultira smanjenjem potrošnje goriva te će naštetiti cijenama nafte”, smatra Benjamin Lu iz singapurskog Phillip Futuresa.

Odvojeno, OPEC je izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 65,97 dolara, što je 18 centi više nego prethodnog radnog dana.

You may also like

0 comments