Cijene nafte gotovo nepromijenjene

Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 67 dolara, balansirajući između pada zaliha i veće proizvodnje u Sjedinjenim Državama.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,84 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,21 dolar.

Ovotjedna korekcija cijena na globalnim tržištima dionica nakon rekordnih razina iz prošle godine utjecala je i na tržišta nafte čije su cijene na početku ovog tjedna ipak bilježile osjetno blaži pad.

 “Prodaja rizične imovine utjecala je i na naftu ali u ograničenom opsegu budući da su sirovine realna imovina, namijenjena potrošnji, za razliku od dionica ili obveznica koje spadaju u kategoriju investicijske imovine”, tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Među ostalim je faktorima na cijene nafte danas utjecao pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,1 milijun barela prema izvješću Američkog instituta za naftu (API). Podatak je podupro naftna tržišta, signalizirajući da vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom uspijevaju u naumu da ograničenom opskrbom smanje zalihe i podupru cijene.

Protuteža je pak veća američka proizvodnja. Washington očekuje da će ove godine u prosjeku iznositi 10,59 milijuna barela dnevno, te 11,18 milijuna barela dnevno u 2019., što bi značilo da bi SAD mogao istisnuti Rusiju s pozicije najvećeg svjetskog proizvođača nafte.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 64,83 dolara, što znači da je pala 87 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (Agencije)

You may also like

0 comments