Cijene nafte blago se oporavile nakon tjedna pada

Cijene nafte u utorak su se na međunarodnim tržištima ponešto oporavile, nakon što su u proteklih tjedan dana potonule više od 10 posto, no investitore i dalje zabrinjava prekomjerna ponuda.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je 49 centi u odnosu jučerašnje zatvaranje, po 42,63 dolara. Na američkom tržištu barel je na dobitku 38 centi, na 40,44 dolara, nakon što je ranije u jednom trenutku bio potonuo i ispod 40 dolara. “Mnogo se govori o zasićenosti ponude naftnih derivata, nakon zasićenosti na tržištu sirove nafte, a to je zabrinjavajući pokazatelj za potražnju za naftom”, rekao je Frank Klumpp, analitičar naftnih tržišta iz Landesbank Baden-Wuerttemberga.

Globalne zalihe goriva su prepune, budući da rafinerije prekomjerno proizvode dizel, benzin i mlazna goriva, a zasićenost ponude smanjila je profitne marže.

Analitičari ističu da će visoke razine sirove nafte i njezinih proizvoda i nadalje predstavljati uteg na tržištu te će kao rezultat toga rafinerije vjerojatno smanjiti narudžbe za sirovom naftom i pod pritisak staviti potražnju za naftom. “Kroz rafinerije će prolaziti smanjene količine sirove nafte, past će potražnja za njome”, navode iz BMI Research.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak na svojoj stranici objavila da je referentna cijena barela košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 39,10 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like