Cijene na naftnim tržištima na najvišim razinama u godinu dana

Analiza tjedna
Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 6 posto i dosegnule najviše razine u godinu dana, što se zahvaljuje disciplini OPEC-a u održavanju dogovorenih razina proizvodnje i očekivanjima da će s oporavkom gospodarstava ojačati potražnja.

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna porasla na 59,34 dolara, a na američkom tržištu  na 56,85 dolara,.

Snažan rast cijena nafte ponajviše se zahvaljuje disciplini OPEC-a u provedbi sporazuma o smanjenju proizvodnje. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici produljili su prošloga tjedna sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je prošle godine podržavao rast cijena, nakon oštrog pada na početku izbijanja koronakrize. OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa. Dužnosnici iz OPEC-a istaknuli su prošloga tjedna da zalihe nafte u svijetu postupno padaju te da bi smanjena proizvodnja trebala zadržati tržište u deficitu u ovoj godini, unatoč sniženoj procjeni potražnje.

Analitičari nizozemskog think tanka ING Snap tumače kako faktori potpore tržištu imaju više učinaka od negativnih kretanja, a rezovi saudijskog proizvođača nam govore kako će se zalihe na tržišt spuštati do kraja prvog kvartala.

Zahvaljujući tome, prošloga se tjedna cijena barela na londonskom tržištu primaknula razini od 60 dolara zato što je OPEC+ uspješno otklonio zabrinutost vezanu uz ponudu.

Iznad te razine zadnji se puta kretala prije pandemije koronavirusa, kada su gospodarstva bila otvorena, a ljudi su mogli slobodno putovati, što znači da je potražnja za gorivima bila puno veća. Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo. Trgovce su ohrabrile i vijesti o napretku u distribuciji cjepiva protiv covida-19. Nadaju se da će ubrzanje provođenja cijepljenja pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize, a time i rasta potražnje za naftom.

Ipak, čak ni optimisti, poput OPEC-a, ne očekuju da će se potražnja ove godine vratiti na razinu prije pandemije. Tako su u prvom tjednu veljače cijene nafte nastavile snažno rasti, nakon što su u siječnju skočile gotovo 8 posto. Prošle su godine zbog koronakrize cijene nafte pale više od 20 posto.

You may also like

0 comments