Cijene energije za domaćinstva blago narasle

Eurostat
 Cijene prirodnog plina za poduzetnike u Europskoj uniji znatno su porasle u drugoj polovini 2018. dok su cijene struje bilježile višestruko blaži rast, pokazali su u utorak objavljeni podaci europskog stati stičkog ureda.

Kada se isključi PDV i drugi porezi i nameti, prosječna cijena struje za potrošače u sektoru poduzetništva Europske unije u drugoj je polovini prošle godine iznosila oko 11,5 eura za 100 kilovatsata (kWh), što je u prosjeku 2,8 posto više u odnosu na isto razdoblje godine ranije, izračunali su u Eurostatu.

U proteklih deset godina porasla je oko 13,2 posto. Osjetno je više u drugoj polovini prošle godine prema Eurostatovim podacima porasla cijena plina za poduzetništvo u EU, za 11,0 posto na godišnjoj razini, na 3,1 euro za 100 kWH. Suprotno cijenama struje, plin je u proteklih deset godina pojeftinio 20,4 posto, navode u Eurostatu.

U drugoj polovini 2018. godine porezi i nameti činili su oko jedne trećine cijene struje za poduzetnike, odnosno jednu desetinu cijene plina, izvješćuje Eurostat. Među zemljama EU-a cijene struje za poduzetnike kretale su se od oko 7,1 euro za 100 kWh u Finskoj i 7,2 eura u Češkoj do 15,2 eura u Njemačkoj i više od 18,1 eurea na Cipru. U Hrvatskoj su prema Eurostatovim tablicama iznosile oko 10 eura za 100 kWh.

Cijene plina kretale su se pak u rasponu od minimalnih 2,5 eura po 100 kWh u Belgiji preko nekih 4,8 eura u Švedskoj do maksimalnih 5,9 eura u Finskoj. U Hrvatskoj bile su prema Eurostatovoj tablici nešto niže od tri eura za 100 kWh.

Najviše je u drugoj polovini prošle godine porasla cijena struje iskazana u domaćoj valuti na Cipru, za 19,6 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Slijede Španjolska s poskupljenjem struje za kućanstva za 13,8 posto, Nizozemska s 9,7 posto i Velika Britanija s 8,6 posto.

Pad cijena struje za kućanstva iskazanih u domaćoj valuti bilježile su samo Latvija, za 4,5 posto, Poljska, za 2,5 posto, Njemačka, za 1,6 posto, i Litva, za 0,9 posto. Iskazane u eurima, najniže su u drugoj polovini prošle godine bile cijene struje za kućanstva u Bugarskoj, gdje su iznosile 10,1 euro za 100 kWh. Slijede Litva s 11 eura i Mađarska s 11,2 eura Iskazano paritetom kupovne moći (PPS), najniže su bile cijene struje za kućanstva u Finskoj, gdje su iznosile 13,7 PPS-a za 100 kWh., te u Luksemburgu, 13,8 PPS-a, i Nizozemskoj, 15,2 PPS-a.

Najviše su pak cijene struje iskazane paritetom kupovne moći plaćala kućanstva u Portugalu, 28,2 PPS-a, Njemačkoj, 28 PPS-a, Španjolskoj, 27,4 PPS-a, i Belgiji, 26,6 PPS-a. U Hrvatskoj je cijena struje za kućanstva iskazana paritetom kupovne moći u drugoj polovini prošle godine iznosila 20,5 PPS-a, pokazuje izvješće Eurostata.

Eurostat izdvaja velike razlike među zemljama kada je u pitanju udio poreza i nameta u ukupnoj cijeni struje za kućanstva, koji su u Danskoj činili više od dvije trećine cijene, u Portugalu i Njemačkoj nešto više od polovine, a na Malti tek šest posto.

U drugoj polovini prošle godine najviše su na godišnjoj razini porasle cijene plina za kućanstva, iskazane u domaćoj valuti, u Irskoj, za 17,3 posto. Slijedi Bugarska s poskupljenjem plina za kućanstva za 16,5 posto, te Švedska gdje je taj energent poskupio 16,4 posto.

Hrvatska je pak u drugoj polovini 2018. bilježila najveći pad prosječne cijene plina za kućanstva iskazane u kunama, za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, napominju u Eurostatu.

Izvor: https://ec.europa.eu/eurostat/home?

You may also like

0 comments