Cijene dionica su porasle, ali i dalje oprez zbog Grčke

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući stabilizaciji cijena nafte, nakon oštrog pada dan prije, i ublažavanju strahovanja ulagača u vezi grčke dužničke drame. Dow Jones ojačao je 93 boda, ili 0,53 posto, na 17.776 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 posto, na 2.081 bod, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 4.997 bodova.

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku energetskog sektora, nakon što su dan prije cijene tih dionica oštro pale jer se cijena nafte strmoglavila gotovo 8 posto. No, jučer se tržište nafte smirilo. “Pad u naftnom sektoru je završen. Energetske dionice su porasle i to je pridonijelo usponu indeksa”, kaže Steven Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Pozitivno je na tržišta utjecalo i to što su kreditori dali Grčkoj još jednu priliku za ostanak u eurozoni, premda su grčki građani na referendumu u nedjelju poručili da više ne žele politiku štednje. Međutim, na jučerašnjoj hitnoj sjednici ministara financija eurozone Grčka nije iznijela nove prijedloge rješenja njezinih dužničkih problema, unatoč pozivima da to učini. Stoga su i čelnici eurozone na sastanku nakon sjednice ministara samo načelno raspravljali o problemu.

EU ima detaljno razrađen scenarij za izlazak Grčke iz eurozone, koja mora do četvrtka predati prihvatljiv zahtjev za novu financijsku pomoć ili se u suprotnom neće moći izbjeći crni scenarij, upozorili su u utorak čelnici eurozone. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je kako bi želio da Grčka ostane u eurozoni, ali da se od nje očekuje vjerodostojan plan reformi. Ne bude li dogovora do nedjelje, kada se održava novi summit svih 28 članica EU-a, ne može se isključiti izlazak Grčke iz eurozone.

Ulagače posljednjih dana zabrinjava i burza u Šangaju, na kojoj su u posljednja tri tjedna cijene dionica potonule oko 30 posto. I to, unatoč nizu mjera kineskih vlasti usmjerenih na stabilizaciju tržišta. Na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,58 posto, na 6.432 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,96 posto, na 10.676 bodova, a pariški CAC 2,27 posto, na 4.604 boda.

You may also like