Cijena zlata pala je 4 posto ispod razine od 1100 dolara po unci

Cijena zlata pala je u ponedjeljak 4 posto, pa je po prvi puta nakon pet godina zaronila ispod razine od 1.100 dolara po unci, što je posljedica očekivanja da će uskoro biti povećane kamate u SAD-u. U ponedjeljak je na azijskim tržištima cijena unce zlata pala na samo 1.088 dolara, najnižu razinu ožujka 2010. godine. Ulagači obično kupuju zlato u razdobljima velike nesigurnosti na svjetskim financijskim tržištima jer slovi za sigurno utočište za kapital u nesigurna vremena.

Međutim, od prošloga tjedna zlato je pod pritiskom jer je sve izglednije da će američka središnja banka Fed do kraja godine povećati ključne kamatne stope, s obzirom da tamošnje gospodarstvo stabilno raste. Zbog toga dolar dobiva na vrijednosti. Cijena zlata pod pritiskom je i zbog toga što je inflacija u najvećim svjetskim gospodarstvima na niskim razinama, pa je zlato izgubilo na sjaju kao osiguranje u doba jačanja inflacijskih pritisaka.

Uz to, u petak je Kina, najveći potrošač zlata u svijetu, objavila da su krajem lipnja njezine zlatne rezerve bile za 57 posto veće nego prije šest godina, kada su zadnji puta bili objavljeni podaci o rezervama. Unatoč tom rastu, zlato sada čini samo 1,65 posto ukupnih deviznih rezervi kineske središnje banke, dok je 2009. godine udio zlata iznosio 1,8 posto. “Tržište zlata tehnički trenutačno djeluje slabo, a najveći kupac u svijetu, Kina, sada prodaje zlato, dok ga je dosad kupovala za vrijeme pada cijena. To je razlog današnjeg pada cijena zlata”, kaže Victor Thianpiriya, analitičar u ANZ banci u Singapuru. Zajedno s cijenom zlata, jutros je oštro, za 5 posto, pala i cijena platine.

You may also like