Cijena za TDR nije očekivana?

Kompanija British American Tobacco preuzela je Tvornicu duhana Rovinj i ostale tvrtke Adrisove duhanske poslovne jedinice. Transakcija je vrijedna više od pola milijarde eura. Novi se vlasnik obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina. Razlozi prodaje su vjerojatno ekonomske prirode, duhanski biznis se okrupnjava i TDR više ne može konkurirati svjetskim duhanskim korporacijama. Prodaja tvrtke već je neko vrijeme izvjesna, i nije iznenadila ni Istrane ni zaposlenike. Bilo je samo pitanje tko će i kada dati najbolju ponudu, prenosi HRT.

Zaposlenici znaju da dolazi novi vlasnik, smtraju da 5 godina mogu biti na miru, zajamčena su im i sva prava i puni kapacitet proizvodnje. Što će biti nakon tih 5 godina za sada je nezahvalno prognozirati.Odluka o prodaji TDR-a je očekivana, no cijena od 505 milijuna eura baš i nije. Cijenom smo zadovoljni, međutim za nas je ključna infomacija ta da smo uspjeli očuvati radna mjesta te da smo osiguranje za ta radna mjesta uspjeli ispregovarati na viskoj razini od 50 milijuna eura, kaže Mato Zadro, predsjednik Uprave TDR-a i član Uprave Adris grupe. TDR-ovih 350 zaposlenika u Kanfanaru dobilo je jamstvo da će sljedećih pet godina imati posao, u suprotonom čekaju ih visoke otpremnine. Obećanje o nastavku proizvodnje važno je i za općinu Kanfanar, jer10 posto lokalnog proračuna dolazi od TDR-a. Domaći proizvođači duhana, a najviše ih je u Virovitičko-podravskoj županiji, ovih su dana posadili duhan. Pozdravljaju prodaju TDR jer Adris grupa, dosadašnji vlasnik, posljednjih godinu dana nije dovoljno ulagala.

Od novog partnera očekuju, kaže Željko Aragović, predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana “Krupan list”, poboljšanje tehnologije i kvalitete duhana. Samim time očekujemo i veće otkupne cijene i vraćanje povjerenja u proizvodnju duhana, poručuje. Za Hrvatsku je važno da novi vlasnik zadrži kooperante te da Adris grupa uloži novac. Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić kaže da bi ovo mogla biti pozitivna vijest za hrvatsko gospodarstvo i državu, ako tih 505 milijuna bude investirano na način da se poveća proizvodne kapacitete, možda prije svega u turizmu ili nekim drugim djelatnostima. A da je ovo dobra vijest za Hrvatsku smatra i investitor i poduzetnik Nenad Bakić. Svoje mišljenje temelji na četiri razloga: 500 milijuna eura ulazi u zemlju, Adris grupa nastavlja s agresivnom strategijom kupnji tvrtki, novac ulazi i na Zagrebačku burzu (ZSE) na kojoj će prema Bakićevu mišljenju uslijediti prodaja Adrisovih dionica i kupnja nekih drugih, što će pak povećati likvidnost na zamrlom tržištu. Ulagači će se, kaže on, osokoliti.

You may also like