Cijena u slobodnom padu, do kada, ne zna se

Sinteza
Zbog širenja koronavirusa paralizirano je svjetsko gospodarstvo, što je u petak priznao poslovično oprezni Međunarodni monetarni fond, kada je Kristalina Georgieva poručila kako se svjetsko gospodarstvo nalazi u recesiji.

Svaka recesija, tako i ova, zbog smanjene gospodarske aktivnosti proizvede smanjenje potražnje za naftom, zbog čega su prošloga tjedna cijene nafte u padu. Slobodni pad traje već peti tjedan, a gdje bi se mogao zaustaviti, ne zna se.

Čelnik Lukoila prije nekoliko dana za ruske medije spominjao je razinu od 15 dolara za barel, analitičari ING banke početkom krize procjenjivali su razinu od 20 dolara za barel, a Guardian prošloga tjedna donosi pesimističnu procjenu od 10 dolara.

Ovoga se tjedna u Londonu trgovalo za 24.93 dolara, a u SAD-u za 21.5 dolara za barel. Ipak, na tržištima su cijene oscilirale ovisno o porukama iz politike i gospodarstva.

Podršku cijenama pružile su poticajne mjere, kao i na burzovnim tržištima, svjetskih vlada i središnjih banaka, posebno paket pomoći američkom gospodarstvu, koji je izglasao Kongres. Od 2 200 milijardi dolara, namijenjen za povećanje likvidnosti na tržištima.

Također, cijene nafte poduprla je poruka iz Rusije. Od tamo je čelnik ruskog stabilizacijskog fonda Kiril Dimitrijev poručio kako je Rusija spremna razmotriti sporazum s OPEC-om o prekidu cjenovnog rata za primarnu poziciju na tržištu između Rusije i Saudijske Arabije kada je Rusija odbila daljnje ograničenje proizvodnje nafte.

Čini se kako su skriveni motivi i jedne i druge strane napad na naftnu industriju iz nekonvencionalnih izvora, lociranu najviše u SAD-u, koja je zbog pojeftinjenja tehnologije prije cjenovnog rata doživjela rast profita.

Potražnja za naftom je, dakle, također u krizi jer su gospodarstva i industrije paralizirani, a u karanteni ili blokadi nalazi se oko 3 milijarde ljudi. Potražnja za naftom mogla bi nastaviti padati, prema Međunarodnoj agenciji za energiju daljnjih 20 posto, no čini se kako će to biti više ukoliko Saudijska Arabija i vodeći proizvođači ne pomognu u stabilizaciji tržišta, na što poziva Međunarodna agencija za energiju.

Analitičari nizozemskog Think Thanka ING Snap smatraju kako će se to teško dogoditi prije sklapanja sporazuma o prekidu cjenovnog rata, jer mala je vjerojatnost kako bi Saudijska Arabija, zbog tuđih interesa, prepustila vodeću proizvođačku poziciju Rusiji.

Zbog svega toga, od početka godine do kraja prošloga tjedna cijene nafte pale su otprilike 65 posto.

You may also like

0 comments