Cijena nafte raste zbog rasta prognoze potražnje

IEA podaci

Cijene nafte u četvrtak su porasle za više od jedan posto nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila prognozu rasta potražnje za naftom u ovoj godini, budući da su brzorastuće cijene prirodnog plina potaknule neke potrošače da prijeđu na naftu.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je na 98,69 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 93,38 dolara.

Cijene prirodnog plina i električne energije porasle su do novih razina, potaknute prelaskom s plina na naftu u nekim zemljama.

S druge strane, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je snizila svoju prognozu rasta svjetske potražnje za naftom u 2022. zbog gospodarskog utjecaja ruskog rata u Ukrajini, visoke inflacije i mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa.

OPEC očekuje da će potražnja za naftom 2022. porasti za 3,1 milijun bpd, što je pad od 260.000 bpd u odnosu na prethodnu prognozu. Međutim, i dalje je njegova prognoza ukupne globalne potražnje za naftom u 2022. veća od IEA-ine.

Porast zaliha nafte u SAD-u prošlog tjedna i ponovno pokretanje tokova sirove nafte na naftovodu Družba koji opskrbljuje središnju Europu ograničili su daljnji rast cijena.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 5,5 milijuna barela u proteklom tjednu, objavila je američka Uprava za energetske informacije, više od očekivanog povećanja od 73.000 barela.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njezinih članica u srijedu stajao 101,29 dolara, što znači da je porastao 37 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like