Home TribinaAnalize Cijena nafte porasla nakon napada u Crvenom moru i nastavka invazije na Gazu

Cijena nafte porasla nakon napada u Crvenom moru i nastavka invazije na Gazu

by Ivan Brodić

Analiza

Cijena nafte je porasla jer je još jedan napad na brod u Crvenom moru doprinio pojačanim geopolitičkim tenzijama na Bliskom istoku uoči sastanka OPEC+, nakon što su se u utorak cijene na međunarodnim tržištima stabilizirale budući da su ulagače ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone putovanja, zasjenivši procjene da bi vodeći proizvođači mogli ograničavati opskrbu i u drugoj polovini godine. Na londonskom je tržištu cijena iznosila je 83,48 dolara, a na američkom 79,15 dolara.

Trgovce su na početku tjedna ohrabrile naznake snažne potražnje za gorivom u SAD-u na pragu ljetne sezone vožnje. Potražnja za benzinom dosegnula je pretprošli tjedan najvišu razinu od studenog, prema podacima ministarstva energetike, a broj sjedala na letovima unutar SAD-a porastao je u svibnju za pet posto u odnosu na prethodni mjesec i za gotovo šest posto u odnosu na svibanj 2023., premašivši razinu iz 2019., pokazuju podaci analitičke tvrtke OAG.

Očekivanja snažne potražnje potisnula su u drugi plan strahovanja da će kamatne stope u SAD-u ostati povišene kroz dulje razdoblje i zakočiti gospodarstvo i potražnju za energentima.

Cijena nafte je ove godine ojačala uslijed tenzija na Bliskom istoku i smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEC+), iako su cijene popustile od početka travnja zbog obilne ponude izvan grupe i slabije potražnje u Aziji. OPEC+ bi se trebao sastati online u nedjelju i očekuje se da će produžiti sadašnja ograničenja ponude i na drugi dio 2024. godine.

Trgovci će pozorno pratiti i sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine njihovih saveznika među neovisnim proizvođačima o proizvodnoj politici. Trgovci i analitičari očekuju da će OPEC+ na nedjeljnom sastanku produljiti sporazum o smanjenju opskrbe za 2,2 milijuna barela dnevno koji istječe krajem lipnja.

Related Posts