Cijena nafte po prvi puta iznad 55 dolara za barel

Cijena nafte u ponedjeljak na svjetskim tržištima po prvi put u 16 mjeseci premašila je razinu od 55 dolara po barelu, što je posljedica raširenog optimizma trgovaca o smanjivanju prekomjerne ponude nakon što je OPEC u prošlu srijedu donio odluku o smanjenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,08 dolara. U jednom trenutku je dosegnula 55,20 dolara, što je najviše od srpnja prošle godine. Na američkom tržištu cijena barela porasla je za 54 centa, na 52,22 dolara.

Od srijede i odluke OPEC-a o ograničenju proizvodnje cijene su na britanskom tržištu porasle za 19 posto, što je najveći porast u gotovo osam godina, dok je na američkom tržištu rast iznosio 16 posto. Članice OPEC-a ovaj će se vikend u Beču susresti s proizvođačima nafte koji nisu članovi njihove organizacije kako bi finalizirali globalni dogovor o ograničavanju proizvodnje nafte.

Članice OPEC-a dogovorile su smanjenje svoje proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno, na 32,5 milijuna barela dnevno, čime žele ublažiti neravnotežu između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje, dok bi ne članice tog naftnog kartela trebale smanjiti svoju proizvodnju za 600.000 barela dnevno. Odvojeno je iz OPEC-a objavljeno da je cijena barela iz njihove referentne košarice u petak iznosila 50,49 dolara, što je 1,14 dolara više u usporedbi s danom ranije.

You may also like

0 comments