Cijena hrane pala, prognoza proizvodnje i dalje dobra

Cijene hrane na svjetskim tržištima ponovo su smanjene u lipnju, kliznuvši na najnižu razinu od rujna 2009., pritisnute padom cijena mliječnih proizvoda i šećera, izvijestila je u četvrtak UN-ova agencija za hranu FAO, potvrđujući ujedno povoljnu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih prozivoda, uključujući žitarice, biljne masnoće, mlijeko i mliječne proizvode, meso i šećer, u prosjeku je u lipnju iznosio 165,1 bod, što znači da je smanjen za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec. Trenutno je na najnižoj razini od rujna 2009. godine. Visoka razina globalne proizvodnje, snažan dolar i jeftinija sirova nafta redom su pomogli zauzdati rast cijene hrane u proteklih godinu dana, pa je indeks u tom razdoblju kontinuirano padao, uz izuzetak listopada kada su cijene na mjesečnoj razini stagnirale.

Cijene šećera i mlijeka oštro su pale u lipnju, za 4,1 odnosno 6,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su cijene žitarica i ulja porasle, a mesa stagnirale, pokazalo je izvješće FAO-a. Snažno pojeftinjenje šećera tumače najavom neočekivano snažne proizvodnje u Indiji, vodećem potrošaču, dok se pad cijena u kategoriji mliječnih proizvoda tumači, između ostalog, ukidanjem sustava kvota u Europskoj uniji i gomilanjem neprodanih zaliha na Novom Zelandu, velikom proizvođaču.

U odvojenim je tromjesečnim prognozama uroda i izvješću o opskrbi FAO konstatirao da bi proizvodnja žitarica u svijetu ove godine trebala bi biti dobra, procjenjujući ukupni godišnji urod od 2,527 milijarde tona, što je tek nešto više nego što su bili procijenili u svibnju, ali još uvijek za 1,1 posto manje u odnosu na prošlogodišnji rekord. Proizvodnja pšenice procijenjena je u ovoj godini na 723 milijuna tona, što je oko jedan posto manje nego u rekordnoj 2014. U FAO-u tumače pad očekivanim padom proizvodnje u Europi “gdje će smanjeni prinosi u Europskoj uniji u 2015. rezultirati 5-postotnim padom proizvodnje u odnosu na 2014., unatoč procijenjenom povećanju zasijanih površina”.

Urod kukuruza u Europi i Južnoj Americi trebao bi pak biti veći nego što se ranije očekivalo, zahvaljujući boljim vremenskim prilikama, zbog čega su povećeni ukupni izgledi za proizvodnju žitarica koji se osim za prehranu ljudi koriste i za proizvodnju stočne hrane, prognozira UN-ova agencija. “Povoljni uvjeti za urod žitarica rezultirat će boljom proizvodnjom u ovoj sezoni uzgoja na globalnoj razini nego što se bilo oočekivalo, unatoč stalnom očekivanju klimatske pojave El Nino. No, raste bojazan od oštrog pada uroda kukuruza u podsaharskoj Africi, kao i od slabe proizvodnje u ostalim nesigurnim područjima za uzgoj hrane”, dodaje se u priopćenju FAO-a.

Viša ekonomistica u FAO-u Concepcion Calpe zaključuje da je situacija s opskrbom vrlo komotna, upozoravajući ipak da bi ozbiljne financijske nestabilnosti u nekim dijelovima svijeta mogle potaknutu promjene cijena u budućnosti. “Mnogo je neizvjesnosti prisutno ovih dana. Imamo krizu u Kini, krizu u Grčkoj … okruženje je više prožeto neizvjesnošću nego u prethodnim mjesecima”, kazala je Calpe. “Neizvjesnost može izazvati kretanje cijena u oba smjera, ponajprije ako su ona izazvana faktorima koji nadilaze temeljne odnose na tržištima”, podsjeća stručnjakinja FAO-a.

You may also like