Christine Legarde, pozdravljam prijevremeno razduživanje Makedonije

Skopje – “Pozdravljam odluku Makedonije kojom želi prije vremena otplatiti svoje preostale obveze kod Međunarodnog monetarnog fonda. To dokazuje ozbiljnost zemlje na međunarodnom tržištu kapitala.”

S nestrpljenjem isčekujemo bliski i konstruktivni dijalog s makedonskim vlastima na tu temu, izjavila je Christine Legarde. ravnateljica MMF-a. Vlada je, naime, prijevremeno otplatila 174 milijuna dolara kredita koji je bio podignut 2011. godine u iznosu od 312 milijuna dolara. Vicepremijer i ministar financija Zoran Stavreski je objasnio kako je ovo napravljeno zbog smanjenja rizika od rasta dolara u budućnosti. Kalkulira kako je na ovaj način ušteđeno oko 5 milijuna eura, ali i smanjen javni dug za 1.7 postotnih poena.

Domaći stručnjaci također ovo razduživanje smatraju vrlo povoljnim i pozitivnim jer će pozitivno utjecati na strane investicije. Tome Neloski smatra kako je ovo izvrsna vijest i za ocjene kreditnoga rejtinga u budućnosti, jer kuće koje ocijenjuju kreditni rejting ocjenjuju platnu bilancu i devizne rezerve. Kako je bio u pravu svjedoči i pozitivna ocjena ovoga postupka kreditne agencije Fitch.

Uzgred, ovo nije prvo prijevremeno razduživanje Makedonije. Godine 2007. također je razdužila 233 milijuna eura kod Europske investicijske banke, Svjetske banke i Pariškog kluba što je omogućilo povoljnije investicijsko zaduživanje u kasnijem razdoblju.