Chevron se vraća u Venezuelu?

Ishodili dopuštenje

Chevron Corp je u subotu dobio američku licencu koja drugoj po veličini američkoj naftnoj tvrtki omogućuje proširenje proizvodnje u Venezueli i dopremanje sirove nafte iz te južnoameričke zemlje u Sjedinjene Države.
Odluka daje šira prava posljednjoj velikoj američkoj naftnoj tvrtki koja još uvijek posluje u Venezueli pod sankcijama SAD-a. Međutim, njime se ograničavaju gotovinska plaćanja Venezueli, što bi moglo smanjiti količinu nafte dostupne za izvoz.

Uvjeti licence osmišljeni su da spriječe državnu naftnu tvrtku Petróleos de Venezuela, poznatu kao PDVSA, da primi prihode od Chevronove prodaje nafte, rekli su američki dužnosnici. Licenca traje šest mjeseci i automatski će se obnavljati svaki mjesec nakon toga, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Američko odobrenje “donosi dodatnu transparentnost u venezuelanski naftni sektor” i omogućuje Chevronu da ima koristi od prodaje “nafte koja se trenutno proizvodi” u zajedničkim pothvatima s PDVSA-om, navodi se u priopćenju kalifornijske tvrtke.

Nakon naftnih sankcija Venezueli 2019., Chevron je dobio izuzeće za trgovanje svojom venezuelanskom sirovom naftom kako bi nadoknadio dugove. No te su privilegije godinu dana kasnije suspendirane. Četiri Chevronova zajednička ulaganja PDVSA proizvodila su oko 200.000 barela sirove nafte dnevno i izvozila sirovu naftu diljem svijeta prije sankcija.

Sjedinjene Države izdale su licencu istog dana kada su Venezuela i oporbeni čelnici započeli politički dijalog u Mexico Cityju složivši se zatražiti od Ujedinjenih naroda da nadziru fond koji Venezuelancima osigurava hranu, zdravstvenu skrb i infrastrukturu.

Uvjeti zabranjuju Chevronu da pomaže članici OPEC-a u razvoju novih naftnih polja, ali osiguravaju način da tvrtka nadoknadi neke od milijardi dolara koje PDVSA duguje prodajom nafte. Također omogućuje američkoj tvrtki da uvozi zalihe kako bi pomogla u preradi sirove nafte iz zemlje u izvozne vrste.

Naftnim servisnim tvrtkama Baker Hughes, Halliburton, Schlumberger i Weatherford International obnovljene su američke licence, ali nisu proširene. To ograničava bilo kakvo šire širenje proizvodnje nafte u Venezueli.

You may also like