Četvrtina zastupnika Bundestaga ima dodatnu zaradu

Jedna četvrtina zastupnika Bundestaga prijavila je dodatne zarade pri čemu najviše, uz svoju zastupničku plaću od gotovo 10.000 eura, zarađuju demokršćanski zastupnici, priopćila je nevladina organizacija Abgeordnetenwatch.

Zastupnik s najvišim prijavljenim prihodima u posljednjem izbornom razdoblju je zastupnik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Phillip Graf Lerchenfeld. Ovaj plemić s titulom grofa je kroz svoje savjetničke i odvjetničke usluge ali prije svega od obiteljskog posjeda zaradio 1,7 milijuna eura. Zanimljivo je da se na prvih 15 mjesta liste po visini zarade uglavnom nalaze zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU s izuzetkom socijaldemokratskog zastupnika i bivšeg ministra financija Peera Steinbruecka koji se s 440.000 eura našao na 7. mjestu.

Na 43. mjestu po zaradi se nalazi jedan zastupnik stranke Ljevice, a na 63. mjestu jedan stranke Zeleni. Ukupno su pored svojih zastupničkih plaća, koje iznose 9.082 eura uz što treba pridodati paušal za troškove u visini od 4.300 eura, zastupnici Bundestaga u tekućem sazivu od listopada 2013. zaradili 18,97 milijuna eura. Zastupnici su dužni prijaviti zarade više od 1.000 eura.

Organizacija Abgeordnetenwatch kritizira činjenicu da zastupnici, koji pored svojih zastupničkih plaća zarađuju kao slobodnjaci, nisu dužni navesti imena poslodavaca ili klijenata. “Kada zastupnici koje je izabrao narod prime milijunske iznose iz nepoznatog izvora to otvara vrata lobistima”, rekao je direktor Abgeornetenwatcha Gregor Hackmack.

You may also like