Četiri razloga zbog kojih će Saudija bankrotirati za tri do pet godina

Svjedoci smo borbe proizvođačica nafte oko svakog siječanjskog barela, koja se rasplamsala nakon dogovora o zamrzavanju cijena nafte na siječanjskoj razini, ali i nakon sastanka u Houstonu gdje se trebalo dogovoriti kako to učiniti.

Zajedničko svim naporima su svojevrsni ultimatumi Saudijske Arabije koja još nije, ali bi uskoro mogla, ako se nastave sadašnji trendovi, ući u proračunske poteškoće. Najvažniji je trend to što Saudija više nema mogućnost kontrola cijena nafte na svjetskom tržištu. Najcrnje prognoze Business Insidera govore o padu saudijske naftne moći i o njenom bankrotu kroz tri do pet godina i to iz ovih razloga:

Ako bi i došlo do povećanja cijene nafte na 60 dolara po barelu, proizvodnja iz škriljaca u SAD-u bi postala isplativa i SAD bi ponovo povećala svoju proizvodnju, tim više što su SAD već među prvima po proizvodnji sirove nafte, a i ukinule su više desetljetnu zabranu izvoza nafte.

Drugo, članice OPEC-a već sada varaju u ne poštuju dogovoreno smanjenje proizvodnje nafte, a to će se događati i ubuduće zato što njima očajnički treba novac.

Treće, Iranu su ukinute sankcija, a njihove rezerve na ciljniku su mnogim potrošačima nafte, poput Indonezije koja ne proizvodi dostatno. Uskoro bi mogli početi izvoziti i do milijun barela nafte na dan, što je značajna konkurencija Saudiji.

Četvrto, SAD i Kina još uvijek imaju velike zalihe nafte koje se ne troše zbog usporavanja kineske ekonomije.

You may also like

0 comments