Četiri mediteranske zemlje grade najveći plinovod na svijetu

Čelnici Italije, Izraela, Grčke i Cipra obećali su da će, uz podršku EU, nastaviti napore za realizaciju najdužeg podvodnog plinovoda kojim bi se plin iz istočnog Mediterana dopremao do južne Europe.

Ministri energetike četiri zemlje i europski povjerenik za klimatske akcije i energetiku Miguel Arias Canete su na zajedničkoj konferenciji za novinare u izraelskom gradu Tel Avivu obećali da će se posvetiti ovom projektu.

Studije o izvedivosti plinovoda vrijednog 5.8 milijardi eura završene su, poručili su dužnosnici, te istovremeno izrazili nadu da će do kraja godine u potpunosti biti izrađen plan za njegovu realizaciju.

Spomenuti plinovod, koji će dopremati plin iz Izraela i nedavno otkrivenog ciparskog podvodnog nalazišta do Europe, trebao bi biti u funkciji 2025. godine. “To će biti najduži i najdublji podmorski plinovod na svijetu”, izjavo je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz.

Europski povjerenik za energetiku je poručio da će ovaj plinovod pomoći u smanjenju ovisnosti o plinovodu Sjeverni tok koji doprema plin iz Rusije. “Ovo je plinovod koji ujedinjuje i imati će punu podršku svih članica Europske unije”, rekao je Canjete. Izrael i Cipar su posljednjih nekoliko godina počeli sa ekstrakcijom plina iz vlastitih podvodnih nalazišta te sada traže najbolje načine za njegov plasman na tržištu.

You may also like