Četiri godine nakon liberalizacije HEP-u raste tržišni udio

Četiri godine nakon konačnog otvaranja tržišta električne energije u Hrvatskoj liberalizacijski proces krenuo je izgleda u obrnutom smjeru, a tvrtke koje su “napadale” HEP-ov dominantan položaj sve teže posluju.
Još donedavno vrijedio je podatak da HEP drži 85 posto tržišta, dok ostalih 15 posto pripada drugim opskrbljivačima, no to se promijenilo – HEP sada drži 87-88 posto tržišta, istiskujući ostale dampinškim cijenama.

Na to je na Energy market forumu Poslovnog dnevnika upozorio neovisni konzultant Hrvoje Mraović koji smatra da je riječ o negativnom procesu koji je dugoročno izrazito loš i za kupce i za tržište, a u konačnici može biti loš i za sam HEP. Opskrbljivači električnom energijom penalizirani su obvezom otkupa zelene energije, koja se usprkos aktualnom Zakonu o obnovljivim izvorima energije, kontinuirano produljuje te solidarnom naknadom. Opskrbne marže, koje su nekad bile oko osam eura/MWh pale su na tek jedan do dva eura/MWh, zbog čega neki opskrbljivači jedva posluju ili čak razmatraju prestati s radom.

No, govora o promjenama u elektroenergetskom sektoru nema već se sada priča o energetskoj i niskougljičnoj strategiji i većoj liberalizaciji na tržištu plina.  Ovaj će tjedan užem krugu biti predstavljen novi nacrt Zakona o tržištu plina. Tu se između ostalog ističe da se može očekivati kako će HERA imati nešto više ovlasti kad je riječ o raspisu natječaja za tvrtku u obvezi javne usluge. Direktor HEP Opskrbe plinom Marko Blažević upozorio je da su rokovi za implementaciju novog zakona iznimno kratki i da zbog toga kratkoročno neće vjerojatno biti velikih zaokreta te je apelirao da se novi zakon donese čim prije.

Antonija Glavaš, članica Uprave PPD-a odgovarajući na pitanje o mogućnosti korištenja LNG-terminala na Krku rekla je da tvrtka ispituje mogućnosti te da su u ovom trenutku cijena LNG-a koju su dobili od dobavljača oko 20-ak posto skuplje u odnosu na one koje možemo kupiti na tržištu. “HEP također ispituje mogućnosti obave LNG-a, a svoje će reći kada se krene u obvezujući postupak ponuda. INA, jedini proizvođač prirodnog plina lani je proizveo 12 posto manje plina ali zato bilježi devetpostotni rast isporuke plina ove godine i namjerava sav svoj plin nastaviti nuditi na hrvatskom tržištu.  O obnovljivim izvorima energije u Hrvatskoj kao uvodu u panel diskusiju posvećenu ovoj temi govorila je Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije.

Sudionici panela apelirali su na transparentnost u određivanju energije uravnoteženja te što skoriji početak stvarnog funkcioniranja CROPEX-a. Tonći Panza, vlasnik prve hrvatske elektrane VE Ravna, koja je izašla iz sustava poticaja rekao je da tržištu može ponuditi cijenu električne energije koja je ispod aktualne tržišne cijene. Za razliku od svojih kolega koji primaju poticaje voljan je plaćati energiju uravnoteženja i dapače, smatra da se na pružanju usluge uravnoteženja sustava može i zaraditi.

 

You may also like

0 comments