Češka središnja banka ukinula minimalni tečaj krune prema euru

Češka središnja banka ukinula je u četvrtak minimalni tečaj krune prema euru, omogućivši domaćoj valuti jačanje prema euru prvi puta od 2013. godine.

Ukidanjem minimalnog tečaja od 27 kruna za euro banka je također stvorila uvjete za pojeftinjenje robe iz eurozone u Češkoj. Češko gospodarstvo naći će se pak pod pritiskom jer će češki industrijski proizvodi biti manje konkurentni na tržištu eurozone.

Odluka središnje banke nadovezala se na jačanje inflacije na 2,5 posto, čime je nadmašila zacrtanu razinu od dva posto. U središnjoj banci očekuju da će se u drugoj polovini godine približiti razini od tri posto.

Reakcija tržišta na ukidanje minimalnog tečaja bila je relativno blaga uoči konferencije za novinstvo guvernera Jirija Rusnoka. Kruna je tako neposredno nakon objave odluke poskočila oko jedan posto, na 26,750 kruna za euro, da bi potom ponovo oslabila te se eurom trgovalo po 26,93 krune. Nakratko se spustila i niže od razine od 27 kruna za euro.

Time su zbivanja u Češkoj krenula drugačijim smjerom nego u Švicarskoj nakon što je Švicarska narodna banka 2015. godine iznenadila tržišta ukidanjem minimalnog tečaja franka prema euru, prouzročivši snažan skok franka prema zajedničkoj europskoj valuti.

Češka središnja banka signalizirala je da bi mogla ukinuti minimalni tečaj krune prema euru pa su trgovci uložili milijarde eura u špekulacije s jačanjem krune.

Danas su iz središnje banke ponovili da su po potrebi spremni intervenirati na tržištu kako bi prigušili prekomjerne oscilacije valutnih tečajeva. Dodali su i da neće objavljivati razine eventualnih intervencija.

Neimenovani trgovac u Pragu kazao je za Reuters da njegova banka još nije primijetila intervenciju središnje banke na tržištu.

You may also like