Češka optužila Njemačku za ilegalnu imigraciju

Češki premijer Bohuslav Sobotka kritizirao je u srijedu Njemačku zbog toga što je, ocijenio je, potaknula ilegalnu imigraciju u Europi odlučivši širom otvoriti vrata izbjeglicama.

“Njemačka je odaslala signal koji se vidio i čuo u velikom dijelu Bliskog istoka i sjeverne Afrike”, istaknuo je on u razgovoru za dnevnik Suddeutsche Zeitung. “To je potaknulo ilegalnu imigraciju prema Europi. Nažalost, to ne možemo nijekati”, kazao je

Njemačka kancelarka Angela Merkel je potkraj ljeta odlučila da sirijske izbjeglice više neće vraćati u zemlje Europske unije iz kojih su došli i da će primiti izbjeglice koji prolaze kroz Madžarsku, koja je tada dovršavala postavljanje ograde kako bi ih spriječila u ulasku na njezin teritorij. “Njemačka je isprva davala prioritet humanitarnom aspektu krize, a ne sigurnosti”, istaknuo je. “Morat ćemo se sučeljavati s posljedicama sve dok ne poduzmemo nužne mjere na vanjskoj granici Europe i dok Turska ne bude ispunjavala svoje obveze”, istaknuo je predsjednik ljevičarske vlade.

Zemlje EU-a su obećale 3 milijarde eura Turskoj koja se obvezala da će još neko vrijeme zadržavati 2,5 milijuna sirijskih i iračkih izbjeglica na svome tlu.

Sobotka je stao u obranu istočnih zemalja EU-a koje ne pokazuju veliko oduševljenje za prihvat izbjeglica, pa ih i otvoreno odbijaju, poput Madžarske, Slovačke pa i Poljske. “Moramo vidjeti razlike koje i dalje postoje u Europi”, rekao je. “Zemlje srednje i istočne Europe bile su veoma izolirane” u vrijeme komunizma, sve do 1989. “Imamo iza sebe tek 25 godina demokratskog razvoja. U velikom broju ovih zemalja društva se nisu bitnije promijenila”, dodao je.

Ankete pokazuju da oko 70 posto Čeha se protivi prihvatu imigranata u zemlji. No, kako tumači češki premijer, Češka je pokazala svoju solidarnost slanjem redarstvenika u Sloveniju, Madžarsku i Makedoniju te prihvatom izbjeglica u okviru programa obveznih kvota koje su donijela dvadesetosmorica, a odbile su ih Bratislava i Budimpešta.

You may also like

0 comments