Home Europska unija Cerarova vlada od EK zatražila posredovanje u sporu oko štediša Ljubljanske banke

Cerarova vlada od EK zatražila posredovanje u sporu oko štediša Ljubljanske banke

by Agencije

Slovenska vlada u ponedjeljak je od Europske komisije zatražila da se uključi u rješavanje njenog spora s Hrvatskom oko tzv. neprenesene štednje hrvatskih građana u bivšoj Ljubljanskoj banci Zagreb, navevši u pismu predsjedniku Komisije Jean-Claudeu Junckeru i drugim njenim visokim predstavnicima da je  nastavak sudskih postupaka pred hrvatskim sudovima oko tog pitanja u suprotnosti s europskim i međunarodnim pravom.

“Vlada je danas Europsku komisiju zamolila za medijaciju u predmetu prenesenih deviznih depozita. Slovenija od početka naglašava da je to sukcesijsko pitanje koje treba rješavati u okviru pregovora o sukcesiji. S druge strane u Hrvatskoj se, u suprotnosti s prihvaćenim obvezama, nastavljaju sudski postupci zbog kojih  Ljubljanskoj banci (LB) i Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) nastaje šteta. Budući da je Europska komisija u prošlosti već imala aktibvnu ulogu u sklapanju memoranduma slovenske i hrvatske vlade iz Mokrica o Ljubljanskoj banci, Slovenija očekuje da će Komisija poziv na medijaciju prihvatiti”, navedeno je u izjavi slovenske vlade.

Kako je prenio vladin ured za informiranje (UKOM), pismo Europskoj komisiji potpisali su premijer Miro Cerar i ministrica za financije Mateja Vraničar Erman.
Pismo s pozivom na posredovanje upućeno je predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, potpredsjednicima Fransu Timmermansu i  Valdisu Dombrovskisu, te povjerenici za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

U pismu slovenske vlade se tvrdi da je Slovenija ispunila svoje obveze iz memoranduma iz Mokrica koji su pred ulazak Hrvatske u EU potpisali tadašnji premijeri Zoran Milanović i Janez Janša, što je omogućilo da se Hrvatska priključi Europskoj uniji, dok Hrvatska, kako se navodi, svoje obveze nije ispoštovala, pa su sudski postupci protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke (NLB) pred hrvatskim sudovima nastavljeni.

“Do sada su pravomoćnom presudom okončana 4 takva postupka, od toga tri na štetu Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke. Time se bankama nanosi šteta, među ostalim i zato jer se tako snižava vrijednost državne investicije u Novoj Ljubljanskoj banci”, navodi se u pismu slovenske vlade.

U pismu se također navodi da takvo postupanje u suprotnosti s pravom EU-a i međunarodnim pravom te slovenskim ustavom i zakonima.

“Hrvatska svojim postupcima krši slobode i pravila iz ugovora EU-a, te njene temeljne vrijednosti, kao što su vladavina prava, poštovanje međunarodnog prava, dužnost lojalne suradnje među državama članicama te temeljna ljudska prava”,  navodi se u izjavi povodom pisma koje je iz Ljubljane poslano Europskoj komisiji.

U slovenskoj vladi tvrde da su se na Europsku komisiju morali obratiti nakon što Hrvatska nije reagirala na više poziva da se postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima obustave, pa niti na nedavnu prosvjednu notu u vezi s tom problematikom.

Isto tako, u priopćenju povodom obraćanja Europskoj komisiji, u slovenskoj vladi navode  da je medijacija koju sada traže od Europske komisije uvriježeno diplomatsko sredstvo traženja diplomatskog rješenja za neki spor preko treće strane, te da je riječ o neformalnom ali učinkovitom postupku kojim bi se konkretni spor, u ovisnosti “od dinamike pregovora”, mogao friješiti “u roku nekoliko mjeseci”.

Related Posts