Cerarova stranka druga po redu, a oporba u vodstvu

Za stranku slovenskog premijera Mire Cerara u sadašnjem bi trenutku na eventualnim prijevremenim izborima glasovalo 10,3 posto birača, a za najjaču oporbenu stranku 12 posto, rezultat je najnovije redovne mjesečne ankete koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko “Delo”.

Time su Cerarova Stranka modernog centra (SMC) i Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše zamijenile pozicije u odnosu na ispitivanja od prije godinu dana, kad je vodeća članica vladajuće koalicije uvjerljivo vodila. U anketi “Dela” iz siječnja 2015., nekoliko mjeseci nakon početka djelovanja Cerarove koalicije, premijerova je stranka dobila 15,5 posto, a Janšina 13 posto glasova. Unatoč tome, slovenski analitičari vjeruju da će položaj Cerarove vlade u ovoj godini biti stabilan, iako će oporba biti mnogo aktivnija nego lani. Pozicija Cerarove vlade ponešto se popravila nakon naglog pada krajem prošle godine, što je i rezultat objave podataka o vrlo dobrom rastu BDP-a i smanjenoj nezaposlenosti. Osim toga, došlo je do uspona popularnosti drugih stranaka u njegovoj koaliciji. Prosječna ocjena vlade, na ljestvici od jedan do pet, u godinu dana je porasla s 2,49 na 2,62.

Sa trećeg mjesta najpopularnijih stranaka kalicijski Socijalni demokrati (SD) su smijenili oporbenu Udruženu ljevicu (ZL), stranku tzv. trećeg puta. Prema najnovijem ispitivanju “Dela”, SD bi na izborima dobio 8,6 posto glasova, dvostruko više nego prije godinu dana, dok Udružena ljevica (ZL), iako jako prisutna na javnoj sceni, gubi dah i naklonost ljevici tradicionalno sklonih birača.

Slovenski analitičari očekuju kako će položaj Cerara i njegove vlade ove godine biti stabilan, unatoč nekim teškoćama u djelovanju tročlane koalicije te politički sve aktivnijoj oporbi. Oporba je početkom ove godine pokrenula interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Karla Erjavca te zatražila izvanredno zasjedanje parlamenta o izbjegličkoj krizi i nekim skandalima vladinih dužnosnika. Cerar je u nedjelju kasno navečer, nakon konzultacija svoje koalicije, izjavio je kako je interpelacija protiv Erjavca paušalna i bez temelja te otklonio mogućnost većih rekonstrukcija vlade u ovoj godini, unatoč nagađanjima da je položaj više ministara “klimav”, uključivši ministra financija Dušana Mramora i ministrice kulture Julijane Bizjak Mlakar.

You may also like

0 comments