Home Hrvatska Cerar: Nije bilo dogovora s Hrvatskom o rješenju graničnog prijepora

Cerar: Nije bilo dogovora s Hrvatskom o rješenju graničnog prijepora

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Slovenski premijer Miro Cerar u srijedu je oštro zanijekao navode u Večernjem listu prema kojemu je dan prije svog nedavnog posjeta Zagrebu odustao od nacrta protokola o rješenju graničnog pitanja, te ponovo istaknuo da Slovenija ustraje na provedbi arbitražne presude o granici koju Hrvatska ne priznaje.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Navodi Večernjeg lista o dogovoru s Hrvatskom potpuno su neistiniti. Slovenija se u proteklom šestomjesečnom razdoblju za pripremu provedbe jako trudila za dijalog. Na žalost, Hrvatska još uvijek odbija provedbu arbitražne odluke, i to unatoč tomu što je to njena međunarodnopravna obveza”, rekao je Cerar reagirajući na navode lista na Twitteru.

Kasnije je za medije dodatno pojasnio da su tvrdnje iz hrvatskih medija “obmanjujuće i neistinite” i da s Hrvatskom “ni na jednoj razini” nije postignut dogovor o rješenju granice nego da se radilo o dijalogu da se primijeni arbitraža, na čemu Slovenija i dalje ustraje.

[/vc_column][/vc_row] “Sve ovo vrijeme bio sam privržen dijalogu s Hrvatskom koji bi vodio u provedbu arbitražne odluke i toga sam se držao”, ustvrdio je u izjavi novinarima nakon susreta s portugalskim premijerom Antoniom Costom koji boravi u posjetu Sloveniji.

Cerar je precizirao dijalog koji se u međuvremenu vodio s Hrvatskom, rekavši da se to odvijalo na dvije razine, na političkoj između njega i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, te na razini stručnjaka.

“Nikad nije došlo do toga da bi se o bilo čemu dogovorili, ništa nije bilo dogovoreno”, kazao je slovenski premijer.

Večernji list u srijedu tvrdi kako je na stručnoj razini prije Cerarova dolaska u Zagreb bio usklađen neformalni dokument, jedna vrst protokola za granično rješenje s kojim se uglavnom slagala i slovenska strana, ali da je Cerar od tog rješenja odustao neposredno pred dolazak u Zagreb, nakon što ga je jedan od koalicijskih partnera upozorio da ništa ne potpisuje, te da se premijer zbog toga predomislio.

Cerarov ministar vanjskih poslova je ponešto drugačije prokomentirao pisanje Večernjeg lista.

“Da, odvijala se je tiha diplomacija, ali za tihu diplomaciju trebaš vjerodostojnog partnera. S Hrvatskom nije moguće voditi tihu diplomaciju, što se pokazalo i u ovom slučaju”, kazao je Erjavec.

Erjavec je dodao da će o tome da je hrvatski tiražni list objavio o čemu su dvije strane povjerljivo razgovarale obavijestiti i Europsku komisiju.

Erjavec je rekao da je pred posjet Cerara Zagrebu upozorio svog premijera da ništa ne potpisuje jer će posjet Hrvatska pokušati iskoristiti kako bi nametnula svoja rješenja.

“Hrvatska je na svaki način željela nametnuti svoje stajalište, da bi u okviru nekog protokola došli do dogovora gdje teče međudržavna granica”, kazao je Erjavec. (Agencije)

Related Posts