Home Hrvatska Cerar kaže da je arbitražna odluka prioritet i ponovno prijeti Hrvatskoj

Cerar kaže da je arbitražna odluka prioritet i ponovno prijeti Hrvatskoj

by Nikola Pusonjic

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Provedba arbitražne odluke o granici s Hrvatskom prioritet je slovenske politike, izjavio je u petak slovenski premijer Miro Cerar i ponovno Hrvatskoj zaprijetio pravnim sredstvima ako nastavi ignorirati presudu.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]”Taj predmet mora ostati među prioritetima slovenske politike”, rekao je Cerar slovenskim diplomatima.
Od njih očekuje intenzivne aktivnosti kako bi se pridobila potpora arbitražnoj odluci u tijelima EU-a i među zemljama članicama te ostalim državama.

“U slučaju da Hrvatska i dalje bude ignorirala presudu, jasno je da ćemo morati upotrijebiti i odgovarajuća pravna sredstva”, istaknuo je Cerar.[/vc_column][/vc_row] “Buduće slovensko postupanje je jasno: dosljedno ćemo ustrajati na ostvarenju arbitražne odluke, a to očekujemo i od susjedne Hrvatske. Sve drugo značilo bi udaljavanje od europskog i međunarodnog prava, a time i odmak od interesa Slovenije”, dodao je slovenski premijer na redovitom godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja.

Po njegovim riječima, Slovenija sa svim susjednim državama dobro surađuje na raznim područjima i s njima održava dijalog, a u tom pogledu najviše izazova donose odnosi s Hrvatskom.

Ponovivši stajalište vlade da je 29. prosinca istekao rok za primjenu arbitražne odluke, Cerar je dodao da je Slovenija pokušati učiniti sve da dođe do “dogovorne implementacije u suradnji s Hrvatskom”, u čemu nije uspjela, ali će i dalje inzistirati da je implementacija jedino preostalo rješenje.

Podsjetio je da je o tome na nedavnom sastanak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem kako bi ga uvjerio da je implementacija “nužna” i da na nju treba pristati i Hrvatska.

Hrvatska odbija prihvatiti arbitražnu odluku zbog toga što je Ljubljana kompromitirala postupak pred sudom u Hagu i traži da dvije strane granični spor riješe bilateralnim pregovorima. (Agencije)

Related Posts