Centar za otpad marišćina obradila 5000 tona otpada

U Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina od početka probnog rada prije više od četiri mjeseca obrađeno je oko 5000 tona otpada, iz kojega su izdvojene vrijedne sirovine poput plastike i metala, a proizvodi se i gorivo iz otpada, priopćeno je u srijedu iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Centar Marišćina obišli su danas predstavnici ministarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske agencije za okoliš. Savjetnica ministra za projekte gospodarenja otpadom Irena Relić tom je prigodom kazala da je riječ o prvom izgrađenom centru u Hrvatskoj u kojemu se po visokim ekološkim standardima otpad dodatno obrađuje i razvrstava. Time ne samo da čuvamo okoliš i omogućujemo sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta, nego i razvoj gospodarstva, kazala je navodeći da će u centru biti 57, a sada je zaposlena 21 osoba.

Marišćina je prvi izgrađeni centar za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, a vrijedan je 277 milijuna kuna, od čega je 70 posto sufinancirala EU, a ostatak Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i jedinice lokalne samouprave. U njemu će se obrađivati otpad iz Primorsko-goranske županije u kojoj živi 296.195 stanovnika. Otpad se u centru isušuje, usitni, a potom se iz njega izdvajaju sirovine koje se ponovno mogu koristiti u industriji. U sadašnjoj fazi probnog rada iz otpada je, primjerice, izdvojeno 322,5 tona plastike.

Otvaranje centra Marišćina očekuje se do proljeća 2016., a njegov rad omogućit će sanaciju i zatvaranje osam odlagališta otpada u Primorsko-goranskoj županiji u roku od godine dana. Time će se zaokružiti uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom koja počiva na tri stupa: razvrstavanju otpada, izgradnji centara za gospodarenje otpadom i sanacijama svih odlagališta, navodi se u priopćenju.

Iz ministarstva još ističu da će u Hrvatskoj ukupno biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom te da je, osim Marišćine, izgrađen i centar za gospodarenje otpadom Kaštijun u Istarskoj županiji, vrijedan 266 milijuna kuna, u kojemu je započeo „hladni“ probni rad. Za još tri centra su u tijeku natječaji za izvođače radova, a za ostale je u tijeku izrada dokumentacije.

You may also like