Cemex najavljuje odgovor na klimatske promjene

Priopćenje
CEMEX je najavio novu strategiju borbe protiv klimatskih promjena iz koje se ocrtava vizija i cilj tvrtke da napreduje prema ugljično neutralnom gospodarstvu te da se učinkovitije nosi sa sve većom potražnjom društva.

U CEMEX-u vjerujemo da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova našeg vremena te podržavamo hitnost zajedničkog djelovanja.

Kao rezultat dosadašnjih napora, smanjili smo neto specifične emisije CO2 za više od 22% u odnosu na polazne vrijednosti iz 1990. godine. Međutim, svjesni smo da to nije dovoljno. Zbog toga smo odredili ambiciozniji cilj smanjenja neto specifičnih emisija CO2 za 35% do 2030. Taj novi cilj u skladu je s metodologijom Science Based Targets, te ga znanstvenici koji se bave klimom smatraju nužnim za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma.

Da bi upotpunio ovu strategiju dugoročnom vizijom, CEMEX je zadao i novi cilj – razvoj ugljično neutralnog betona do 2050. godine. Vjerujemo da beton, naš krajnji proizvod, ima ključnu ulogu u prijelazu na ugljično neutralno gospodarstvo te je bitna komponenta u razvoju pametnih urbanih projekata te infrastrukture otporne na klimatske utjecaje i promjene.

„Klimatske promjene već su dugi niz godina prioritet CEMEX-a. Naš trud i rad donijeli su značajan napredak, ali moramo raditi i više. Zbog toga smo definirali ambiciozniju strategiju koja uključuje smanjenje emisije CO2 do 2030. godine te razvoj ugljično neutralnog betona do 2050. godine“, rekao je Fernando A. Gonzalez, glavni izvršni direktor CEMEX-a.

Da bismo ispunili ciljeve ove strategije, imamo detaljan plan za emisije CO2 kako bismo ubrzali uvođenje dokazanih tehnologija u sve naše pogone, uključujući ulaganje u energetsku učinkovitost, upotrebu zamjenskih goriva, korištenje više energije iz obnovljivih izvora i zamjena klinkeru alternativnim cementnim materijalima.

Nadalje, nova ambicija da do 2050. godine razvijemo ugljično neutralan beton vodi nas putem inovacija koje zahtijevaju ulaganja, strateška partnerstva te međuindustrijsku suradnju u razvoju novih tehnologija poput hvatanja, upotrebe i skladištenja ugljika, novih klinkera s niskom potrošnjom topline, alternativnih dekarboniziranih sirovina, karboniziranja betonskog otpada za upotrebu kao recikliranih agregata te promicanja modela kružnog gospodarstva koji otpad pretvaraju u gorivo.

You may also like

0 comments