Home Politika Čelnik parlamenta zaustavio opoziv brazilske predsjednice

Čelnik parlamenta zaustavio opoziv brazilske predsjednice

by Agencije

Obnašatelj dužnosti predsjednika brazilskog donjeg doma Kongresa Waldir Maranhao je u ponedjeljak na opće iznenađenje poništio glasovanje zastupnika koji su 17. travnja potvrdili proceduru opoziva predsjednice Dilme Rousseff i pozvao na novo glasovanje, doznaje se iz službenog izvora.

Maranhao, koji je preuzeo dužnost obnašatelja prošli tjedan, je rekao kako je došlo do proceduralnih propuista na glasovanju 17. travnja u domu koji je prihvatio optužbe koje nose opoziv Rousseff.

Ta odluka je izazvala potpunu zbrku jer su senatori bili pozvani ovog tjedna glasati o otvaranju procesa svrgavanja Rousseff zbog za optužbe o proračunskim nepravilnostima što predstavlja udaljavanje predsjednice s vlasti tijekom 6 mjeseci do konačne presude. Maranhao je ocijenio da je glasovanje zastupnika 17. travnja predstavljalo osudu bez ispitivanja predsjednice i kršenje njezinog prava na punu obranu .

“Zato sam poništio plenarno zasjedanje zastupnika od 14. 16. i 17. travnja kako bi bila sazvano novo zasjedanje o tom pitanju”, navodi Maranahao u  tekstu koji je predsjedništvo donjeg doma podijelilo novinarima.

Maranhao je potvrdno odgovorio na traženje državnog odvjetnika i bivšeg ministra pravosuđa Dilme Rousseff, Jose Eduardo Cardote koji brani predsjednicu u parlamentu. Zastupnici su s velikom većinom od 367 glasova od 513 potvrdili opoziv Dilme Rousseff i proslijedili predmet Senatu koji ima završnu riječ.

Rousseff niječe bilo kakvu odgovornost i navodi kako se radi o parlamentarnom državnom udaru bez zakonskog temelja. Pretpostavlja se da će oporba uložiti Vrhovnom sudu hitnu žalbu protiv Maranhaove odluke.

Related Posts