Čelne ljude svjetskih kompanija zahvatio pesimizam

U rezultatima PwC-ova godišnjeg istraživanja mišljenja predsjednika uprava objavljenim jučer na otvorenju godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma koji se održava u Davosu jasno se ocrtavaju mračni izgledi globalnog gospodarstva u sljedećih dvanaest mjeseci.

Dvije trećine predsjednika uprava (66 posto) smatra da se danas u poslovanju suočavaju s više prijetnji nego prije tri godine, a samo malo više od četvrtine (27 posto) vjeruje da će se globalni rast poboljšati u sljedećih 12 mjeseci, što je pad od 10 postotnih bodova u odnosu na prošlu godinu.

K tome, zaključci PwC-ova godišnjeg globalnog istraživanja mišljenja predsjednika uprava ukazuju na to da je tek nešto više od trećine (35 posto) potpuno sigurno u rast svog poduzeća u nadolazećoj godini, što je pad od četiri postotna boda u odnosu na prošlu godinu i čak jedan postotni bod niže nego 2013. godine. Gospodarski rebalans Kine, pad cijena sirove nafte i zabrinutost oko geopolitičke sigurnosti utječu na ukupno povećanje nesigurnosti u vezi mogućnost rasta globalnog gospodarstva. Na globalnoj razini tek nešto više od četvrtine (27 posto) predsjednika uprava, u odnosu na 37 posto prošle godine, smatra da će se globalni rast ubrzati u sljedećih 12 mjeseci, dok ih 23 posto smatra da će se usporiti (2015.: 17%).

Razina optimizma sjevernoameričkih predsjednika uprava je tek na pola (16 posto) od najoptimističnijih regija (Zapadna Europa 33 posto i Bliski Istok 34 posto). Gotovo trećina kineskih predsjednika uprava (33 posto) vjeruje da će se globalni gospodarski rast usporiti u 2016. godini.

Također je došlo do pada povjerenja u rast prihoda poduzeća u sljedećih dvanaest mjeseci (35 posto je ′vrlo sigurno′ u odnosu na 39 posto prošle godine). U opreci s tim pesimističnim stavom ističu se optimističniji predsjednici uprava u Indiji (64 posto), Španjolskoj (54 posto) i Rumunjskoj (50 posto). Najveći se preokret dogodio u Tajvanu u kojem je tek njih 19 posto vrlo sigurno u kratkoročni rast poduzeća što je nevjerojatan pad od 46 bodova u odnosu na 65 posto prošle godine. No, u Švicarskoj se bilježi najniža stopa povjerenja jer je samo 16 posto švicarskih predsjednika uprava vrlo sigurno u rast prihoda, što je značajan pad u odnosu na 24 posto u 2015. godini, piše Tportal.

Povjerenje u rast prihoda također je opalo u odnosu na prošlu godinu u gotovo svim velikim svjetskim gospodarstvima: u Kini 24 posto (2015.: 36%), u SAD-u 33 posto (2015.: 46%), u Ujedinjenom Kraljevstvu 33 posto (2015.: 39%) i u Njemačkoj 28 posto (2015.: 35%). Italija 20 posto (2015.: 20%) i Japan 28 posto (2015.: 27%) ostaju nepromijenjeni. Jedino se u Rusiji pokazuje oprečni trend rasta povjerenja s vrlo niskih prošlogodišnjih 16 posto na ovogodišnjih 26 posto .

Kada su u pitanju mogućnosti ulaganja, predsjednici uprava i dalje smatraju da su SAD, Kina, Njemačka i UK najvažniji za rast u sljedećih 12 mjeseci, a Meksiko i Ujedinjeni Arapski Emirati zamijenili su Indoneziju i Australiju na popisu prvih 10. Komentirajući rezultate istraživanja, Dennis Nally, globalni predsjednik PwC-a, navodi: ′Nije upitno je li povjerenje poslovnih rukovoditelja u izglede za rast globalne ekonomije i njihovih društava pretrpilo udarac. Neovisno o veličini društva, prijetnje s kojima se suočavaju postaju sve složenije i prelaze granice geopolitike, zakonodavstva, kibernetičke sigurnosti, društvenog razvoja, ljudi i ugleda. Pojavio se novi spektar rizika za predsjednike uprava koji predstavlja prijetnje nacionalnim i trgovačkim interesima.′

′Pesimistična predviđanja za nadolazeću godinu dodatno se potvrđuju ponovnim statusom SAD-a, Kine, Njemačke i UK-a kao najvažnijih zemalja za rast. Činjenica da predsjednici uprava i dalje ukazuju na te zemlje kao ′sigurne luke′ naglašava opću nesigurnost o tome koje će zemlje biti dugoročni izvori realnog rasta.′

You may also like

0 comments