Čeličana ipak ostaje u Sisku

Nakon vijesti o otpuštanjima radnika, koje su dovele do glasina o mogućem prestanku rada talijanske tvrtke ABS SISAK, u Hrvatskoj, priopćenjem se oglasila i uprava tvrtke.

S obzirom na teško stanje na tržištu s kojim se ABS SISAK trenutačno suočava, doneseno je niz mjera kako bi Društvo ostalo proizvoditi i raditi u Hrvatskoj. Te odluke nisu lake, a jedina svrha im je očuvati što više radnih mjesta, ali i učinjene investicije. Bez obzira na namjeru da se nastavi s proizvodnjom u Sisku, Društvo se nada konkretnoj podršci od institucija Republike Hrvatske kako bi se ta namjera i ostvarila,” stoji u priopćenju Uprave ABS-a.

Prije desetak dana ABS, koji posluje u sastavu talijanske Grupa Danieli, raskinuo je ugovore o radu na određeno vrijeme sa stotinjak radnika. Isto tako, veći broj radnika koji su imali ugovore na određeno vrijeme, prebačen je u druge tvrtke, gdje je sklopili tromjesečne ugovore o radu.  Inače, talijanska tvrtka ABS koja je kupila čeličanu bivše Željezare, u modernizaciju tog pogona uložila je čak 25 milijuna eura, pa se u njemu čelik proizvodio najsuvremenijom tehnologijom. Međutim, čelnici ABS-a su u nekoliko navrata spominjali kako u Hrvatskoj nisu ostvarili olakšice koje su im bile najavljene, ponajprije u cijeni struje kao velikom potrošaču, pa je proizvodnja bila organizirana samo u noćnoj smjeni. To je dovelo do niskurentabilne proizvodnje i njene privremene obustave.

You may also like