Čeka se poboljšanje odnosa između SAD-a i Kine

Davos
Add content here
 Nedavni prvi potezi nove američke administracije o povratku SAD-a u međunarodne sporazume, poput Pariškog klimatskog sporazuma, toplo su pozdravljeni na početku 51. Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koji se ove godine prvi puta održava virtualno.

Međutim, SAD je još daleko od idealne situacije, istaknuo je CNBC-u predsjednik WEF-a Borge Brende. Naime, unatoč povratku u Pariški sporazum, veliki izazov bit će pretvaranje SAD-a u niskougljično gospodarstvo, istaknuo je Brende, nekadašnji član norveške vlade.

Govoreći uoči početka skupa u švicarskom mondenom zimovalištu Davos, Brende je istaknuo kako je svijet i dalje u situaciji geopolitičkih konfrontacija, a treba vidjeti kako će se američko-kineski odnosi razvijati u idućim godinama. WEF je počeo jučer virtualno govorom kineskog predsjednika Xi Jinpinga, čelnika zemlje koja je barem na ekonomskom planu, zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast. No, suficit Kine u trgovinskoj razmjeni s Amerikom povećan je 7 posto u 2020., o čemu će svakako biti riječi na forumu.

Kasnije je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde razgovarala s ministrima gospodarstva Francuske i Njemačke Brunom Le Mairom i Peterom Altmaiererom te s predsjednikom banke Goldman Sachs o tome kako „obnoviti gospodarski rast“. Uz pandemiju koronavirusa to je ključno pitanje za dužnosnike, poslovne ljude i znanstvenike koji ovaj tjedan sudjeluju na tradicionalnom simpoziju, 51. po redu otkako ga je 1971. osnovao njemački profesor Klaus Schwab, a sada se prvi put održava potpuno virtualno.

Optimizam koji je zavladao u studenome kada su nova cjepiva postala stvarnost, splasnuo je početkom godine zbog novih ograničenja i mutacije virusa u nove, zaraznije varijante. Prije godinu dana, u Kini se tek pojavila misteriozna upala pluća i nije izazivala veliku zabrinutost na lanjskom WEF-u.

Ekonomsku elitu u alpskom skijalištu u Švicarskoj više je zanimala polemika između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Grete Thunberg, mlade švedske aktivistice za klimu, nego za zatvaranje grada Wuhana u kojemu se pojavio koronavirus. Europu predstavljaju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Novi stanar Bijele kuće Joe Biden, koji je nizom uredbi vratio Sjedinjene Države u multilateralne sporazume, delegira za rad na forumu u Davosu imunologa Anthonyja Faucija, svog savjetnika za pandemiju. Očekuje se da će sudjelovati i John Kerry, predsjednikov posebni savjetnik za klimu.

Sudionici foruma iz Azije bit će predsjednici Kine te Južne Koreje kao i premijeri Indije i Japana. Nakon virtualnog godišnjeg zasjedanja, WEF će se preseliti u svibnju u Singapur, grad-državu koji je imao malen broj žrtava koronavirusa, svega njih 29, te je iz epidemioloških razloga sigurniji od Ženeve za fizički sastanak. Sudionici okruglih stolova i panel diskusija razgovarat će o rastu nejednakosti i opasnosti te pojave za društvenu koheziju, što je otklon od tradicionalnih razgovora ovog skupa, koji je prema riječima kritičara, sinonim za ultraliberalizam i moć novca.

Nevladina organizacija Oxfam poziva u ponedjeljak u izvješću na veće oporezivanje bogatih kako bi se svijet borio „protiv virusa nejednakosti“. Imovina milijardera narasla je za 3,9 bilijuna dolara od 18. ožujka do 31. prosinca 2020,. zaključuje Oxfam u svom izvješću, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments