Home Hrvatska Čeka se očitovanje RTL-a o kasnijem terminu

Čeka se očitovanje RTL-a o kasnijem terminu

by admin

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić preporučila je da se emisija ‘Big Brother’, zbog sadržaja neprimjerenog djeci, prebaci iza 22 sata, nakon čega je Vijeće za elektroničke medije izvijestilo da će o “konkretnim mjerama” odlučiti nakon očitovanja nakladnika – RTL televizije.

“Vezano uz pritužbe na emisiju Big Brother nakladnika RTL Hrvatska d.o.o., Vijeće za elektroničke medije na izvanrednoj sjednici 9. rujna odlučilo je od nakladnika zatražiti žurno očitovanje o spornom sadržaju u navedenim emisijama. Po očitovanju će sukladno Zakonu o elektroničkim medijima odlučiti o konkretnim mjerama” stoji u njihovom priopćenju.

Dodali su da provode kontinuirani nadzor nad pružateljima medijskih usluga te da će isti postupak biti proveden i u slučaju novih sezona reality programa na televizijama s nacionalnom koncesijom.

Pravobraniteljica smatra da sadržaji emisije ‘Big Brother’ nisu primjereni djeci, odnosno da sadržavaju prizore za koje je vjerojatno da bi mogli narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika. Kazala je da je isto preporučila i za prijašnje emisije te da se takvi sadržaji ne repriziraju tijekom dana, kao i to da bi njihove najave svakako trebale biti bez prizora koji mogu štetno djelovati na djecu.

Pravobraniteljica upozorava da je roditeljima, ako se sadržaji poput ‘Big Brothera’ prikazuju tijekom dana kada su djeca često sama kod kuće, otežano utjecati na izbor programa. “Nadzor nad provedbom zakona o elektroničkim medijima i nadležnost za odlučivanje o štetnosti sadržaja i o konkretnim mjerama i sankcijama ima Vijeće za elektroničke medije koje o tome samostalno donosi odluku pa se nadamo da će reagirati na odgovarajući način”, ustvrdila je pravobraniteljica.

Related Posts