Čeka nas nešto puno gore nego li je korona

Bill Gates
Globalna kriza potresla je svijet. Uzrokuje tragičan broj smrtnih slučajeva, zbog čega se ljudi boje napustiti dom i vode do ekonomskih poteškoća kojih mlađe generacije nisu ni svjesne.

Posljedice se brzo šire svijetom, napisao je Gates.

Sada imamo Covid-19, ali za samo nekoliko desetljeća, isti će opis odgovarati drugoj globalnoj krizi: klimatskim promjenama. Da bi se spriječila smrt, šteta i uništavanje koje će proizaći iz globalnog zatopljenja, potrebne su promjene, smatra on.

Iako je pandemija gotovo zaustavila putničke i gospodarske aktivnosti, emisije stakleničkih plinova još uvijek nisu dovoljno niske da bi se izbjegle najgore posljedice, objašnjava Gates.

Moramo hitno potaknuti inovacije u borbi protiv klimatskih promjena, upozorava, dodajući: „Za razliku od novog koronavirusa, za koji mislim da će biti sadržan s cjepivom, klimatske promjene ne mogu se riješiti u dvije godine. Trebat će desetljeća da razvijemo i koristimo sve izume čiste energije koji su nam potrebni. Predlaže osnivanje Nacionalnog instituta za energetske inovacije, jednakog tamošnjem Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH). NIH je agencija za medicinska istraživanja savezne vlade i podružnica je američkog Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga.

Osnivanje Nacionalnog instituta za energetske inovacije “najvažnija je stvar koju SAD mogu učiniti da vode svijet u inovacijama koje će riješiti klimatske promjene”, jer  trenutno ne postoji središnji ured na ovom području zadužen za procjenu i promicanje sjajnih ideja. Primjerice, istraživanja o čistim gorivima provode uredi u odjelima za energetiku, promet i obranu – pa čak i NASA.

Slično tome, odgovornost za istraživanje skladištenja energije dijele se s najmanje četiri ureda u Ministarstvu energetike, upozorava Gates.

Poziva saveznu vladu da uloži više novca u znanost i inovacije.  Gates je sugerirao da bi se Nacionalni institut za energetske inovacije trebao sastojati od instituta s određenih područja, a svaka bi skupina trebala težiti prenošenju ideje iz istraživačkog laboratorija na tržište. Instituti bi trebali biti raspoređeni diljem Sjedinjenih Država.

You may also like

0 comments