Home Europska unija CDU potvrdio Merkel za kandidatkinju

CDU potvrdio Merkel za kandidatkinju

by Agencije

Demokršćanska Unija CDU/CSU je i službeno Angelu Merkel u ponedjeljak izabrala za kandidatkinju za kancelarku na parlamentarnim izborima koji se održavaju u rujnu ove godine. “Mi zajednički idemo u predizbornu kampanju“ rekao je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) u ponedjeljak nakon sastanka čelništva obje stranke demokršćanske Unije.

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel rekla je kako su dvije sestrinke stranke „razgovarale o svim temama“. “Posljednjih mjeseci situacija i nije uvijek bila najpovoljnija ali sada smo o svemu razgovarali“, rekla je Merkel u ponedjeljak.

Podrška Angeli Merkel od strane manje stranke CSU, koja zastupa demokršćansku opciju samo na području Bavarske, je dugo vrijeme bila upitna zbog kritike CSU-a na račun izbjegličke politike Angele Merkel. CDU još uvijek nije prihvatio jedan od temeljnih zahtjeva CSU-a a to je uvođenje gornje granice broja izbjeglica koliko ih godišnje može ući u Njemačku. CSU je najavio kako nije odustao od ovog zahtjeva te će “učiniti sve“ kako bi on ušao u koalicijski ugovor.

U zajedničkom priopćenju Unije CDU/CSU se ističe kako je Njemačka pod vodstvom Angele Merkel “oaza stabilnosti“ i kako građanima Njemačke „ide bolje nego ikada“. CDU je Angelu Merkel još početkom prosinca na stranačkom kongresu izabrao za svoju kandidatkinju za kancelarku.

Prije nekoliko dana i Socijaldemokratska stranka Njemačke, s kojom Unija CDU/CSU trenutno tvori koalicijsku vladu, izabrala je svog kancelarskog kandidata, bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza. Otada je popularnost SPD-u naglo porasla a prema nekim ispitivanjima socijaldemokrati su po popularnosti čak i pretekli Uniju iako su još donedavno zaostajali oko 15 posto.

Anketa objavljena u ponedjeljak pokazuje da bi socijaldemokrati pobijedili konzervativce Angele Merkel da se izbori održavaju danas. SPD bi dobio 31 posto glasova, a demokršćani 30 posto, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja koje je provela agencija INSA za dnevni list Bild. Po istoj anketi, desna Alternativa za Njemačku (AfD) dobila bi 12 posto glasova.

Related Posts