Čavrak: Kasnimo s privatizacijom javnih kompanija

Država je oglasila prodaju obiteljskog blaga. Ponuđene su dionice tvornice Končar, hotela Sunčani Hvar i Korčula i najavljeno smanjenje javnog duga. Istekao je i rok potencijalnim strateškim investitorima za ulaganje u Badel. Tko je spreman investirati u Hrvatsku, gdje je politička situacija nestabilna, u Dnevniku 3 s Petrom Vlahovom razgovarao je prof. Vladimir Čavrak s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Stanje ne pogoduje investicijama i čini se da nije pravi trenutak za prodaju državnih poduzeća. Europa je u krizi, cijene dionica su u padu. Mjere se vuku iz nužde, iz potrebe, a ne iz ozbiljne procjene, smatra Čavrak.

Prije tjedan dana trebao je biti održan sastanak Mosta i Domoljubne koalicije o budućnosti tvrtki u državnom vlasništvu. No čini se da o gospodarstvu nitko ne vodi računa i sastanak još nije održan.

Politički vakum najjače će se osjetiti u zoni investicija i konkurentnosti. Propustili smo mnogo u posljednja dva desetljeća, nismo iskoristili neke prilike, pa i ulazak u EU. Gospodarstvo se tromo oporavlja, i građani i banke su u problemima. U začaranom smo krugu kojem događaji u posljednjih šest mjeseci ne pogoduju, izjavio je ekonomist.

Sukob interesa postala je česta tema u Hrvatskoj, imamo aferu “konzultantica”, a otvara se i afera bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka. Sudski registar iz 2014. pokazuje da je Vrdoljak bio vlasnik 16,67% tvrtke koja je poslovala isključivo s HEP-om i imala više od milijun kuna dobiti. To je dokaz više da zonu sukoba interesa nismo regulirali, kaže Čavrak.

Reagirali smo na onaj dio o imovini, ali ne i na dio o poslovnim odnosima. Krivi smo sami. Trebaju se znati svi poslovni odnosi, nekoliko godina prije ili poslije funkcije. Takve stvari ometaju transparentnost rada države, ali stvaraju i nered na tržištu, ističe prof. Čavrak.

You may also like